Glad familj i en soffa

Lästid ca

6 enkla tips: så kan du göra för att bli skuldfri

De flesta av oss vill nog vara skuldfria, men ändå har privatpersoner i Sverige överlag höga skulder. Sedan är det givetvis skillnad på vilka skulder som du har, om det är ett bolån eller om du har många privatlån med höga räntor. Att bli skuldfri kan ibland kännas svårt och omöjligt - men så behöver inte fallet vara. Läs vidare så ska vi gå igenom några tips för att bli skuldfri.

  • Jämför och förhandla om räntor
  • Samla lån
  • Regelbundet sparande

Bolån

Bolån brukar vara det största lån som privatpersoner tar. Ofta är dessa bolån väldigt höga med tanke på bostadspriserna och därför kan det kännas hopplöst att betala av lånet inom en överskådlig tid. Om du vill bli skuldfri måste du inse att du har mer makt än du kanske tror. Förhandla med banken och jämför kontinuerligt räntor. Har du haft ditt lån under några år och har skött dina avbetalningar har du stora möjligheter till att kunna lägga om dina lån där du kanske kan amortera mer på lånet och betala mindre i ränta. Har du renoverat bostaden så att den ökat i värde eller om marknadspriserna stigit kan du låta en mäklare omvärdera bostaden, är den värd mer nu än när lånet togs har du stora möjligheter att förhandla ner räntan på bolånet.

Privatlån och sms-lån

Privatlån och framförallt sms-lån är oftast ganska dyra lån och som därför kostar en hel del varje månad. Har du flera lån bör du kontakta dina kreditgivare och se om du kan samla dina lån. Om inte den långivare som beviljat dina mindre lån erbjuder det kan du kontakt en kreditgivare som erbjuder möjligheten att samla lån. Genom att samla lånen får du bara en betalning varje månad och kan minska på till exempel aviavgifter.

Gör en budget

Om du gör en budget kommer du att få bra koll på hela din ekonomi. Du märker snabbt vad du spenderar pengar på, och vilka saker som kanske känns onödiga. Utnyttjar du verkligen ditt gymkort eller har du prenumerationer på olika tjänster som du kanske inte använder eller behöver längre? Säg upp dem! Äter du ute mycket? Om du väljer att betala av på lånet istället för att gå på de där restaurangmiddagarna varje månad kommer du snabbare lyckas bli skuldfri.

Lästips: Såhär kan du göra en budget för din privatekonomi

Spara

Om en oförutsägbar utgift skulle dyka upp kan det vara bra att ha en buffert att ta av, istället för att behöva ta ett nytt lån, som oftast är mycket dyrt. Försök därför att spara en slant varje månad, och gör det helst direkt när lönen kommer in på kontot. Smart är att lägga det på autogiro, då hinner du inte ens se det på kontot utan det går direkt till ditt sparande. Även 20 kronor blir mycket pengar på sikt.

Lästips: Spartips för vardagen och enkla sätt att börja spara pengar

Rensa

Se över vad du kan klara dig utan i livet. Du kanske har mycket i förrådet som inte används och som du kan sälja av. Eller du kanske inte behöver en bil för tillfället utan kan åka kommunalt eller ta cykeln till jobbet. Står bilen större tiden på parkeringen kan det löna sig att hyra en bil de gånger du behöver en bil. Sätt undan allt som du sparar in, betala av gamla lån och krediter, och kom närmare din dröm om att bli skuldfri.

Skuldsaneringslån

Har det gått så långt att du har ett skuldberg som bara växer och växer, du kanske till och med tar lån för att kunna betala av lån? Då kanske skuldsanering är den sista vägen att gå för att bli skuldfri. Det finns långivare som erbjuder lån i form av skuldsaneringslån. Även om du har betalningsanmärkningar och har skuld hos Kronofogden kan du få ett skuldsaneringslån beviljat men för att få bra villkor krävs det i regel att du kan lämna en säkerhet eller ha en medsökande.

Du kan även ansöka om skuldsanering hos Kronofogden, nackdelen är att du då måste leva på eller nära existensminimum, vanligtvis i 5 år.

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.

Fler nyheter