Appar

Lästid ca

Bästa ekonomiapparna och appar för privatekonomi

I slutet av månaden är det många som undrar vart pengarna egentligen har tagit vägen. Vissa utgifter, bland annat mat, shopping, nöjen, resor och alkohol tenderar att dra iväg om du inte håller koll på dem. Med dagens teknik och utbud av appar finns det inte längre någon ursäkt att inte hålla koll på dina privata utgifter varje månad

Oavsett om ditt syfte är att få en översikt över din konsumtion eller ge dig incitament till att spara mer varje månad, så finns det en app för ändamålet. Här nedan listas de bästa apparna för privatekonomi/utgifter/månadsbudget.

Det finns en app ekonomi för i princip alla ändamål. Om du enkelt vill få en överblick över dina utgifter utan att behöva göra några manuella inmatningar, så är Tink en utmärkt app. Best Budget och Mina Utgifter är två budgetappar som också ger en bra överblick över vilka kategorier som du spenderar mest på varje månad, men kräver manuell ifyllning av utgifterna. Sparlabbet hjälper dig att spara långsiktigt och Dreams hjälper dig att spara ihop till dina drömmar, till exempel en drömresa eller bröllopet. Gimi är den bästa ekonomiappen för barn och ungdomar.

Tink

Tink är en utmärkt privatekonomi app för iOS och Android. Appen är helt gratis och hjälper dig att se över utgifter samt följa en budget varje månad. Du fyller i dina kortuppgifter när du registrerar dig i appen. Om du brukar använda flera kredit- och kontokort så fyller du i samtliga. Appen kategoriserar insättningar och uttag efter kategori vilket gör att du kan se exakt inom vilka kategorier som du spenderar mest varje månad. Du får snabbt en överblick över konsumtionen som presenteras i färgglada och enkla diagram för varje månad.

Förutom att ge en bra överblick hjälper Tink även dig att hålla dig inom budgeten för varje månad. Om din konsumtion inom en viss kategori är större än vanligt så kommer Tink att skicka ut varningar (via mejl eller notifikationer) där det står att konsumtionen är ovanligt hög. På så sätt får du en tankeställare och kan välja att vidta åtgärder eller dra ned på konsumtionen om det behövs. Tink är en fantastisk app för ekonomi som har hyllats av många. Det är enkelt att komma igång och den är mycket lätt att använda.

Best Budget

Vill du ha koll på din ekonomi så sök efter app koll på ekonomi. Då kommer du få upp gratisalternativet Best Budget där du kan välja vilka kategorier du vill skapa en budget för. Kategorierna skapar du själv och de kan vara generella eller specifika, exempelvis "lunch ute", "smink" och "resor". Därefter sätter du en budget för hur mycket du maximalt vill spendera på den kategorin per månad. En fördel med appen är att du manuellt måste fylla i utgifterna. Det medför att du får en bättre överblick och förhoppningsvis tänker en gång extra innan köpet genomförs.

Sparlabbet

Söker du en smart app ekonomi budget så är Sparlabbet speciellt framtagen för dig som vill få överblick över ditt sparande. Många vill spara mer och framför allt smartare, men vet inte riktigt var de ska börja eller vart de ska vända sig. Sparlabbet ger dig en överblick och förslag på olika sparalternativ. Där kan du enkelt bilda dig en uppfattning samt få prognoser hur sparandet kommer utvecklas med tiden oavsett om det är 5, 10, 15 eller 30 år fram i tiden. Här beskrivs exempelvis ränta-på-ränta-effekten samt hur det påverkar ditt sparande.

I överblicken kan du även se hur mycket de olika sparalternativen kostar och hur mycket ränta du tjänar över tid. Med andra ord kan du skräddarsy ditt sparande efter just dina behov. Denna relativt enkla app är perfekt för dig som vill lära dig mer om sparande och skapa dig en förståelse för hur pengarnas värde förändras över tid. Kapital, insättningar, ränta och tid är några av variablerna som påverkar sparandet och i appen kan du enkelt räkna ut olika scenarion. Appen finns endast för iPhone och kostar 10 kronor.

Gimi (före detta Veckopengen)

Gimi (tidigare hette den Veckopengen) är den perfekta budgetappen för barn och ungdomar. I denna ekonomi app Android och iOS får barn och ungdomar lära sig mer om hur man hanterar pengar. Med Gimi kan barn tjäna, spara och spendera pengar. Framförallt lär de sig mycket under processen. Med andra ord är Gimi precis likadan som många andra appar för privatekonomi och budget, fast för barn och ungdomar! Designen är mycket användarvänlig och färger, design och språk är anpassat till barn och ungdomar. Appen kräver inget bankkonto och är gratis.

I appen kan användaren lägga till olika arbetsuppgifter för att tjäna pengar. Användaren går då in på "Tjäna" och lägger till en ny uppgift eller väljer bland populära uppgifter. Användaren kan bjuda in sina föräldrar att använda appen och på så sätt kan familjen hantera olika sysslor direkt i appen. Ett perfekt sätt för att ge barnen lite extrapengar i utbyte mot hjälp i hemmet. En budget app svenska barn och ungdomar kan använda för att även göra upp en plan för sitt sparande och se räntan på pengar som sparas över tid.

Mina utgifter

Mina Utgifter är en digital version av en kassabok och hjälper dig att få en överblick över inkomster och utgifter. Appen påminner lite om Best Budget-appen där du manuellt kategoriserar utgifter och inkomster i efterhand. Genom att fylla i utgifter i olika kategorier får du en överblick om hur mycket du spenderat i de olika kategorierna. Du kan även göra upp en budget för varje månad och du bestämmer själv vilka kategorier som ska ingå i budgeten. Du väljer bland populära kategorier, men det går även att skapa egna om så önskas.

Du kan enkelt söka på till exempel budget app Android svenska, så kommer budgetappar som Mina utgifter upp, och denna app är för dig som vill få ordning på din privata ekonomi. Appen finns även för iOS och kostar 20 kronor. I slutet av året (eller annan vald period) kan du följa upp och se hur mycket som spenderats och på vad. Genom att manuellt hantera utgifterna skapas en större medvetenhet kring konsumtionen och de olika utgiftsposterna. Det bästa med Mina utgifter är att alla utgifter samlas och att det är enkelt att se hur de olika utgiftskategorierna förhåller sig till varandra.

Dreams

Söker du en app budget gratis är Dreams ett alternativ där du kan spara till din dröm. Alla har vi drömmar, oavsett om det är att resa till ett spännande land, spara ihop till kontantinsatsen till en lägenhet eller ha ett magiskt bröllop. Oavsett vad drömmen är så hjälper den smarta appen Dreams dig att spara till det. I denna app öppnar du ett sparkonto till vilket du för över pengar från ditt vanliga bankkonto. Varje gång du sparar så kan du följa utvecklingen interaktivt. Denna app är gratis och finns för både Android och iOS.

Det bästa med Dreams är att den är otroligt enkel och rolig att använda. Med hjälp av gamification kommer du närmare ditt sparmål. Bland annat kan du välja att det automatiskt förs över ett visst belopp varje gång det är fullmåne. Oavsett ditt sparmål så kan Dreams anpassas efter just ditt behöv. Dreams är en av de bästa budget appen Android och iOS eftersom den är så rolig att använda. Dessutom kan du spara tillsammans med vänner eller familj vilket är extra roligt om ni har ett gemensamt mål.

Fast Budget

Appen Fast Budget är en populär app för hålla koll på sin egna eller familjens ekonomi, utgifter och budgetplanering. Den finns tillgänglig till både iOS, Android och som webbaserad applikation. Fast Budget finns som gratisversion med begränsad tillgång till funktioner och innehåll. Du kan synkronisera upp till 5 enheter, vilket gör det smidigt om du exempelvis både vill använda appen i din telefon och surfplatta.

Skärmdump av appen Fast Budget
Bild: fastbudget.app

I Appen finns det bland annat:

  • Överblick - anpassningsbar överblickssida med all viktig information
  • Kategorier - Hantera de dagliga utgifterna och inkomsterna
  • Konton - Skapa och ändra konton som du vill
  • Transaktioner - Överblicka dina transaktioner efter smidig kategorisering
  • Budgetar - Skapa anpassade budgetar indelade i kategori och tidpunkt
  • Diagram - Se och jämför utgifter och inkomster i olika diagramtyper

En annan trevlig funktion är att man kan exportera data till PDF, CSV eller XLS.

Betyg i Google Play: 4,6/5
Betyg i App Store: 4,0/5

Sammanfattning av ekonomiappar

Du som har bestämt dig för att få en bättre överblick över din ekonomi och börja spara har massor med bra ekonomiappar som kan hjälpa dig på traven. Det finns en app för dig oavsett om ditt syfte är att dra ned på onödiga utgifter, spara långsiktigt, spara ihop till din drömresa med kompisarna nästa år eller helt enkelt förstå vad du spenderar mest på. Steg ett är att fundera på vad det är du vill uppnå och därefter välja en lämplig app eller flera appar.

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.

Fler nyheter