Kille kör båt

Lästid ca

Köpa båt inför sommaren?

Sommaren är snart i antågande och för er som går i "båttankar" börjar det bli dags att hitta just er drömbåt! Att låna pengar till en båt kan vara en genväg till att kunna njuta av sköna utflykter på havet utan att behöva spara ihop pengar.

Det finns många sätt och sajter där du kan jämföra båtlån, dess villkor och räntor. För att förhindra att du betalar för mycket är det viktigt att du undersöker var du skall låna pengar och vilket typ av lån du har tänkt dig. När du lånar via en bank och har din båt som säkerhet får du oftast än lägre ränta än när du använder dig av ett blancolån. Om du lånar pengar med din båt som säkerhet behövs oftast en kontantinsats på 20 %. Detta är ett s.k. traditionellt båtlån. Har du ej pengar till en kontantinsats så är det ett så kallat blancolån som gäller.

Hos många långivare och låneförmedlare kan du räkna på båtlån för att få koll på vad det kommer att kosta dig. Oavsett om du väljer ett traditionellt båtlån eller ett blancolån bör du ta en titt på den effektiva räntan då det är den som avgör hur mycket du kommer att betala tillbaka i slutändan. Det finns fördelar med båda lånetyperna vid köp av båt.

Nedan ger vi svar på frågor som kan tänkas uppstå innan ditt båtköp.

Kan jag få båtlån med betalningsanmärkning?

En del långivare erbjuder finansiering även till dig som har betalningsanmärkning. Vanligtvis handlar det då om blancolån. När du har betalningsanmärkning får du dock räkna med en högre ränta då en betalningsanmärkning sänker din kreditvärdighet. Dessutom kan du inte söka hos lika många långivare då det finns flera långivare som inte lånar ut till personer med betalningsanmärkning.

Behöver jag kontantinsats för mitt båtlån?

Det beror på hur du väljer att låna pengar till en båt. Om du väljer att ta ett traditionellt båtlån hos din bank eller via båthandlaren behöver du ha 20 % av båtens värde i kontantinsats. I de fall du väljer att ta ett blancolån (lån utan säkerhet) behöver du däremot ingen kontantinsats och kan låna upp till 600 000 kronor.

Vad bör jag tänka på innan jag lånar pengar till en båt?

Innan du väljer att låna pengar till ditt båtköp bör du tänka igenom om du har det ekonomiska utrymmet som krävs för att klara återbetalningen och samtidigt stå för kostnaderna för båten. Typiska kostnader förknippade med en båt är försäkring, hyra av båtplats, tillbehör, eventuella reparationer etc. Jämför gärna olika långivare för att hitta det båtlån som ger dig absolut bäst villkor och ränta. Var noggrann med vilket båtlån du väljer att acceptera. Klicka på länken för mer information om båtlån och långivare.

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.

Fler nyheter