Hustomt med tumstock

Lästid ca

Låna pengar till tomtköp för att bygga hus

Om du har en dröm om att bygga ett hus precis som du vill ha det måste du ha en tomt som du kan bygga på. En tomt räknas som en fast egendom även om det inte redan finns en befintlig byggnad på den. De flesta tror det är huset eller annan byggnad på tomten som är fastigheten med det är faktiskt jorden som räknas som fastighet.

För det flesta innebär en investering i en fastighet att de behöver ta ett lån. Det är närmast en förutsättning för att ha möjlighet att ha pengar över till att bygga hus på tomten. Men att ta ett bolån för tomt är inte alltid det lättaste utan det kan komma med vissa restriktioner.

Byggplan kan krävas för lån

När du söker lån för en tomt som du vill bygga på kan kreditgivaren kräva en byggplan. Det innebär att själva huset eller annan byggnad ska vara klart vid ett fastställt datum. Ett sådant bygglån eller byggnadskreditiv är en tillfällig lösning för finansiering och där du i takt med bygget betalar de fakturor som uppstår.

När du söker ett sådant lån kan det krävas ett engångsbelopp, men inte alltid. Sedan betalar du bara ränta på de pengar som du har utnyttjat för bygget. När väl byggnationen står klar och den har besiktigats omvandlas den kredit du tagit till bygget till ett vanligt bolån.

Budget

Det är mycket viktigt att du har gjort upp en noggrann budget för att ha koll på kostnaderna eftersom fakturorna kommer efterhand som huset eller byggnaden byggs klart. Det innebär att du måste räkna med allt från utgrävning för grund till sista finishen på badrummet för att inte stå där och inte ha pengar att slutföra byggnationen.

Oavsett om du har tänkt dig att göra mycket av arbetet själv finns det vissa saker som fackmän måste göra som till exempel dra elen. Men ju mer du kan göra själv desto billigare blir det givetvis.

Privatlån för att köpa tomt

Ett möjligt lån är att ta ett privatlån, det vill säga ett blancolån. Det är ett lån som oftast har högre ränta men däremot finns det inga restriktioner eller rapporteringsskyldighet om vad du vill låna till.

Att det blir ett blancolån beror på att det för en tomt inte kan räknas som säkerhet för lånet, men däremot vet du själv med dig värdet av tomten. Den kan sedan användas som kontantinsats för att få ett bygglån.

Förmedlar blancolån
Zmarta Låneförmedlare
  • Lånebelopp
  • 5 000–600 000 kr
  • Ränta
  • 2.95–27%
  • Löptid
  • 1–20 år
  • Låneförmedlare
  • Utan säkerhet
  • Startavgift Från 0 kr

Låneexempel: Annuitetslån, individuell ränta 2,95-26,05%. Låna 180 000 SEK i 10 år, rörlig ränta 5.95 % (startavg. 0 SEK / aviavg. 0 SEK) ger eff. ränta 6.11 %, tot. belopp 239 262 SEK, kostnad 1 994 SEK/mån (120 mån avbet.).

Förhandla

Förhandla alltid om räntor och löptid. När det gäller till exempel ett blancolån kan du få upp till 20 års löptid. Köper du inte tomten av en privatperson utan av en kommun så förhandla alltid om tiden för när bygget ska dra igång. Om du inte börjat byggnationen innan dess kan du riskera böter.

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.

Fler nyheter