Låntagarnas

Lästid ca

Låntagarnas Sverige AB satt i konkurs

Kreditförmedlaren Låntagarnas som skulle utmana lånemarknaden inom blancolån höll inte ens i ett år och är nu försatta i konkurs.

Frej Andreassen och Andreas Johnasson, tidigare anställda på bland annat Advisa, Sambla och Santander Consumer Bank, registrerade Låntagarnas Sverige AB 2019 och började erbjuda kreditförmedling på sin webbplats hösten 2020.

Frej och Andreas vision var att förändra lånemarknaden till det bättre för låntagare, bland annat genom att inte vara vinstdrivande och inte erbjuda bonusar eller provisionsbaserade löner till sina anställda. De båda ville minska risken för att låntagare tar lån de inte klarar att betala av och som sedan får negativa konsekvenser så som betalningsanmärkningar.

Många låneförmedlare säljer lån med räntor upp mot 30-40 procent och gör inte tillräckliga kreditprövningar enligt Låntagarnas. Därför hade Låntagarnas som mål att inte förmedla lån med högre ränta än 16 procent och samtidigt göra fullfjädrade kreditprövningar av sina kunder.

Det är väldigt tråkigt att Låntagarnas nu gått i konkurs, vi såg denna låneförmedlaren som ett väldigt bra alternativ på marknaden som ville hjälpa sina kunder till bättre villkor snarare än att bara sälja lån och tjäna massa pengar i provision.

Vad gör att Låntagarnas gått i konkurs?

Vi har ingen närmare information om exakt varför bolaget gått så dåligt att dom nu tvingats till konkurs. Lanseringen av Låntagarnas kunde egentligen inte komma mindre lägligt. Under hösten 2020 var vi fortfarande inne i en global pandemi som gjorde att många långivare stramade åt sina krav på låntagare. Vi har sett att antalet nya blancolån som tecknas minskats rejält sedan Covid-19 bröt ut i Sverige och en direkt konsekvens av det är att många långivare och låneförmedlare tappat i omsättning. 

Konkursen är inledd 2021-05-19.

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.

Fler nyheter