Räntor på lån

Lästid ca

Möjligheter att ta blancolån med betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning och hur får man den? Det är en fråga som många ställer sig och en betalningsanmärkning kan verkligen göra livet surt för dig. En betalningsanmärkning kan vara något så banalt som en bortglömd påminnelseavgift eller delsumma som du helt enkelt trodde var betald. Vi förklarar hur allt hänger ihop.

Kan man ta blancolån med betalningsanmärkning?

Är du slarvig eller har otur kan en liten summa bli en betalningsanmärkning och bli ett ärende för indrivning. Kreditupplysningsföretag har register och samlar uppgifter om din betalningsförmåga och skuldsättning. Det är Upplysningscentralen / UC som sätter betalningsanmärkningen i ditt register och den kan bli en bromskloss under en längre tid när man önskar t.ex. att samla lån.

Hur undviker du en betalningsanmärkning?

Det gäller att tänka till före och vara noggrann efter. Visst kan du behöva låna pengar eller köpa dyrare saker på avbetalning, men det gäller att vara medveten om när och hur allt skall betalas. Ta reda på informationen innan du bestämmer dig för att handla på avbetalning och kredit. När väl ett köp av vara eller tjänst är gjord, det gäller även vardagliga saker som din hyra eller elräkning, var noga med de fakturor som kommer. Ibland skickas de per post och ibland per mejl. Oavsett på vilket sätt du får dina fakturor så ska de betalas.

  • Ta reda på fakta innan köp på kredit och avbetalning
  • Skapa rutiner för att betala dina fakturor
  • Är det svårt att betala för tillfället - ta kontakt och be om hjälp

 Hur får man en betalningsanmärkning?

Kronofogden är den part som sitter mitt i mellan den som ska ha betalt och du som ska betala. De får en ansökan av ett företag eller en privatperson som vill ha betalt och även information om hur företagets rutiner för påminnelser fungerar. Efter det kontaktar de dig som skall betala med ett betalningsföreläggande. Det är helt enkelt information om att detta är fakturan och summan som skall betalas och tillika en uppmaning att betala direkt till berörd part. Betalas inte fakturan och summan inom avtalat tid så kan Kronofogden driva in skulden genom exempelvis utmätning.

  1. Kronofogden är den som kan ställa ett betalningsföreläggande
  2. Betalas inte fakturan efter betalningsföreläggandet registreras det som en anmärkning hos Upplysningscentralen 

Det går att ta blancolån med UC / betalningsanmärkning

Har du av olika anledningar fått en betalningsanmärkning hos Kronofogden är det svårt att bli av med den notisen under många år. Det gör att det kan vara svårt att, trots förändrad ekonomisk situation, få lov att låna pengar hos de olika låneinstituten. Självklart resonerar ett flertal som så att det både var längesedan incidenten med skuld och obetalda fakturor hände och framför allt så tittar de på din nuvarande ekonomiska status och kan ge dig en möjlighet att ta ett blancolån utan säkerhet trots betalningsanmärkningen. Det är ett synsätt som underlättar och ger dig fler möjligheter. Exempel på detta är tex omstartslån

Att bli av med din betalningsanmärkning i ett kreditupplysningsregister så som UC tar sin tid. Du kan som privatperson inte ta bort dig själv men du har rätt att få felaktiga uppgifter korrigerade. En betalningsanmärkning har ett utfärdande datum, till exempel när Kronofogden meddelade sitt utslag. Har du sedan betalat din skuld så skall denna uppgift plockas bort ur dina registrerade uppgifter senast tre år efter registreringen. Bland kreditbolagens vanligaste betalningsanmärkningar kan nämnas följande; anmärkning när du inte har skött bankkonton, krediter och hypotekslån. Konkurser ger också betalningsanmärkningar liksom restförda skatter och avgifter och misslyckade utmätningsförsök. 

Vanliga frågor och svar om att låna pengar med betalningsanmärkning

Är det överhuvudtaget möjligt att låna pengar med en betalningsanmärkning?

Ja, det finns flera olika låneinstitut som har möjlighet att ge dig ett lån trots en betalningsanmärkning.

När försvinner en betalningsanmärkning?

Har du betalt din skuld så skall denna uppgift plockas bort ur dina registrerade uppgifter senast 3 år efter utfärdande datum.

Hur mycket kan jag låna trots en betalningsanmärkning?

Detta är precis som för alla andra helt individuellt och beroende av din betalningsförmåga. Ansök online hos låneinstituten så ger de dig flera olika förslag och möjligheter. Här hittar du det bästa urvalet för blancolån som kan tillåta betalningsanmärkning / UC.

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.

Fler nyheter