Hus med pengar

Lästid ca

Riksbanken höjer reporäntan för första gången på sju år

Riksbanken meddelade på morgonen idag via ett pressmeddelande att den rekordlåga reporäntan höjs från -0,5 % till -0,25 %. Det är första gången på 7 år som reporäntan höjs.

Senaste gången Riksbanken höjde reporäntan var 2011 och Riksbanken meddelar samtidigt att ytterligare höjningar väntas komma under andra halvåret 2019. Riksbankschefen Stefan Ingves meddelade så sent som i November att Riksbanken planerade att höja reporäntan och att bolåneräntorna kommer fördubblas inkom de kommande åren. Riksbanken har dock skruvat ner prognosen för reporäntan från 2-3 höjningar under 2019 till en.

Dagens höjning kommer inte som en chock men enligt Annika Winsth som är chefsekonom på Nordea var det ett besked som kom alldeles för sent.

Nu valde man att stå fast vid hur man hade kommunicerat och det tror jag var klokt i bemärkelsen att man hade tappat förtroende om man inte hade gjort det som man varit så tydlig med att man skulle göra. Men man tar också bort räntehöjningarna framåt, nu är de planerade först till andra halvan 2019, det är en tydlig förskjutning, det blir inte så mycket som de har sagt. Det tycker vi är rimligt, säger Winsth till TT.

Stockholmsbörsen faller

Höjningen av reporäntan fick Stockholmsbörsen att reagera direkt och strax efter halv tio på morgonen föll den 1,8 %. Exempelvis tappade SKF 2,2 % och AB Volvo tappade 2,35 %.

Den Svenska kronan stärks däremot av den höjda reporäntan och en dollar kostar nu 9:00 kr mot tidigare 9:05 kr. En Euro kostar nu 10:30 kr jämfört med tidigare 10:35 kr.

Hur påverkas bolåneräntan av den nya Reporäntan?

Hushåll som har en rörlig ränta är kanske oroliga för att bankerna nu kommer att höja bolåneräntorna. En del banker och bolånegivare kommer förmodligen höja sina räntor något men inte några stora ökningar. Riksbanken meddelar att penningpolitiken behöver gå försiktigt fram och att det är viktigt att konjunkturen fortsätter att vara stark, så de vill inte höja räntan för mycket. Johanna Cerwall som är VD på Skandiabanken gav idag beskedet att de inte har för avsikt att höja den rörliga räntan på bolån.

Eftersom att reporäntan nu höjdes med 0,25 % är det kanske något liknande som rörliga bolåneräntor kommer höjas. Har man en rörlig ränta på exempelvis 1,5 % kanske den kommer höjas till 1,75 %. Det är fortfarande en väldigt lite ökning och hushållen ska klara av ränteökningar upp mot 7 %.

Även om det kommer ta lång tid innan bolåneräntorna ökar i stor skala är det många ekonomer rekommenderar att man redan idag börjar leva som att man har en fördubblad bolåneränta för att vara väl förberedd. Mellanskillnaden kan du spara eller amortera och börja leva efter hur räntorna kan förändras inom några år.

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.

Fler nyheter