Spargris pengar ökar i värde

Lästid ca

Spartips för vardagen och enkla sätt att börja spara pengar

Att spara pengar är något de flesta av oss vill göra, men som ofta inte blir av eller det kanske inte ens är möjligt. Här kan du ta del av tips när det kommer till sparande - det är aldrig försent att börja.

  • Månadsspara, gärna automatiskt
  • Se över dina kostnader
  • Samla lån
  • Sätt upp mål

Regelbundet sparande

Något som är extremt viktigt när vi pratar om att spara pengar är regelbundenhet. Om du sparar regelbundet kommer det inte att ta särskilt lång tid innan du ser att sparbössan växer. Att spara sina pengar på ett vanligt sparkonto är vanligast bland oss svenskar men fler och fler ser sig om efter andra metoder som ger lite mer i ränta och avkastning. Något som blir alltmer populärt är att investera sina sparade pengar i fonder eller aktier. Väljer du fonder eller aktier finns det dock givetvis även en risk att pengarna minskar i värde. Om du månadssparar i fonder hos exempelvis Avanza kan du sätta upp flera olika portföljer med olika riskklasser (kortsiktigt sparande har högre risk än långsiktiga sparanden).

Det viktigaste är inte hur stor summa du lägger undan varje månad utan att du cementerar beteendet att spara varje månad. Ha för vana att lägga undan en del av din lön i samma stund du får in pengarna på lönekontot, gör du så kommer du inte hinna göra dig av med pengarna innan en viss del gått till ditt sparande. Varför inte se till att pengarna dras automatiskt, då ser du inte pengarna och det dröjer inte länge innan du inte ens saknar dem. Du ställer helt enkelt in dig på att den summan du ser är den som finns tillgänglig på ditt konto.

Spara pengar med appen Dreams

Tycker du inte att fonder, aktier eller vanliga sparkonton är intressanta sparformer kanske du tycker bättre om appen Dreams.

Dreams är en app som gör det lätt att spara och investera dina pengar

Så beskriver Dreams själva sin app som du kan koppla ihop med ditt bankkonto. I appen skapar du drömmar som du vill spara till och väljer själv hur mycket du vill spara varje månad eller om du vill att appen slumpmässigt ska spara pengar åt dig.

Sparformer i appen Dreams 

I översikten ser du hur långt du har kvar till målet på varje dröm och om det finns några pågående insättningar. Sedan 2015 samarbetar Dreams med Ålandsbanken som förvaltar pengarna som sparas. För närvarande får man 0,10 procent i årlig sparränta och du få en insättningsgaranti som gör att pengarna inte går förlorande även om Ålandsbanken mot förmodan skulle gå i konkurs.

Personligen tycker jag att Dreams är ett bra komplement till fond- och aktiesparande. Drömmarna som man skapar gör det lite roligare och mer motiverande att spara när man hela tiden ser att man kommer närmare målen. Tjuven och andra triggers som slumpmässigt sparar små summor gör att man inte ens märker av att pengarna försvinner från kontot.

Fasta kostnader

Se över dina fasta kostnader, det kan spara dig tusenlappar varje år. Där du kan spara mest pengar är förmodligen på bolånet om du har ett sådant. Förhandla och jämför med olika banker för att få den bästa räntan. Har du flera smålån, samla dem i ett större lån för att sänka dina kostnader. Övriga kostnader du kan se över är till exempel:

  • telefon- och elavtal (kontantkort är billigare än abonnemang)
  • försäkringar
  • abonnemang, gymkort eller annat som kostar varje månad

Utgifter

Kolla över dina utgifter för att se vad du kan dra in på. Du spenderar säkerligen pengar på onödiga saker som inte ger dig särskilt mycket tillbaka som en kaffe här eller en burgare där. Att ta med dig matlåda till jobbet är ett klassiskt spartips som förtjänar en plats även här.

Vet du inte riktigt vart pengarna tar vägen varje månad är ett tips att skaffa en ekonomiapp som hjälper dig att sammanställa utgifter och ger möjlighet att sätta upp en budget.

Målsättning

Att sätta upp ett mål att sträva efter kommer göra att du blir mer motiverad att lyckas. Det kan vara att spara ihop till en drömresa, din favoritbil eller att ha en viss summa pengar på kontot. Oavsett vad ditt mål är kommer det att bli lättare för dig att spara den där extra slanten när du har ett tydligt mål kring vad du sparar till. Vill du dessutom snabbt få in en summa på kontot som kan ge extra motivation så sälj av saker du inte har nytta av längre och sätt in pengarna som en grundplåt till ditt sparande. Att se summan sedan växa sporrar till att försöka spara mer.

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.

Fler nyheter