Detta påverkas i privatlivet av lågkonjunkturen

Lågkonjunktur påverkar privatlivet på flera sätt. Ökad arbetslöshet och högre ränta leder till vi tenderar att konsumera mindre. Det kan vara svårare att få hushållskassan att räcka hela månaden – en bra anledning till att ha ett stabilt sparande.

Detta påverkas i privatlivet av lågkonjunkturen

Per Lindow

Enkelt förklarat uppstår lågkonjunktur när vi kan köpa en mindre mängd varor för samma summa som tidigare. När det pågår under minst sex månader säger man att landet har gått in i en lågkonjunktur. Företag kan ha tvingats höja priser till följd av ökade kostnader som exempelvis el och drivmedel. Privatpersoner är då tvungna att tänka över varje inköp i större utsträckning och kommer att handla mindre.

Ökad arbetslöshet vid lågkonjunktur

Arbetslöshet är ett av de områden som påverkar privatpersoner mest i en lågkonjunktur. I samband med att företag behöver öka sina priser på varor och tjänster så kommer vi att handla mindre. Företagens försäljning minskar och det leder till att de kan tvingas säga upp personal. Att bli av med jobbet innebär en minskad inkomst varje månad.

Produkter och tjänster kan bli både billigare och dyrare beroende på efterfrågan. Räntor på lån stiger vilket gör att exempelvis bolån blir dyrare. Lågkonjunktur innebär inte per automatik att allt blir dyrare, minskad efterfrågan kan också leda till att vissa saker blir billigare.

En positiv sak under lågkonjunktur är att räntor på exempelvis sparkonton stiger i samband med övriga räntor. Finns det möjlighet att spara är det ett bra tillfälle. Privatlivet kan påverkas på flera sätt, men framförallt brukar det få oss att handla mindre och vara mer försiktig med våra pengar.

Vad kan du göra vid en lågkonjunktur?

Konjunkturinstitutet är den myndighet i Sverige som analyserar den svenska penningpolitiken. De gick ut med att Sverige under 2023 går in i en lågkonjunktur. Därför ger vi lite tips på hur du på bästa sätt fortsätter att få privatlivet att fungera.

Att tänka på vid en lågkonjunktur:

  • Ha en sparbuffert inför ekonomiskt tuffare tider
  • Se över försäkringar och A-kassa
  • Amortera extra på eventuella blancolån, bolån och avbetalningar
  • Jämför räntor på både lån och sparkonton

Ingen kan säga hur länge en lågkonjunktur pågår även om det kommer löpande prognoser. Därför är det bra att tänka långsiktigt och försöka att dra ner på dina kostnader. Räkna på alla utgifter varje månad. Abonnemang, streamingtjänster och andra kostnader som inte är nödvändig. Matlåda istället för lunch ute och tänk igenom varje inköp.

Att köpa och sälja begagnade saker är bra för både ekonomi och miljö. Skulle du bli arbetslös är det viktigt att gå igenom de försäkringar som finns – både privata och de som kan finnas via exempelvis ditt fackförbund.

Huvudsakligen kan privatlivet påverkas ekonomiskt av en lågkonjunktur. Hur mycket beror på flera faktorer. Utgå alltid från dig själv och tänk framåt. Ett första steg är att se över din egen budget. Inkomster och utgifter – vad kan du påverka? Var lite försiktig med ekonomin och följ med i vad som händer. Ingen kan säga hur länge en lågkonjunktur kommer att pågå, men någonstans mellan ett och fem år är normalt.

Innehåll reviderad Jun 07, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Räntan på blancolån kan komma att höjas

Räntan på blancolån kan komma att höjas

I februari meddelade Riksbanken att en första höjningen av reporäntan skulle komma 2024. Höjningen kan komma redan i år och under våren, vilket kommer påverka låntagare som har tagit blancolån.

Coop Bank utökar lånebelopp och löptid

Coop Bank utökar lånebelopp och löptid

Coop har länge haft en högsta gräns på 350 000 kr som går att låna genom privatlån. Nu ökar Coop den gränsen och ökar samtidigt högsta möjliga löptid.

Köpa båt inför sommaren?

Köpa båt inför sommaren?

Sommaren är snart i antågande och för er som går i båttankar börjar det bli dags att hitta just er drömbåt! Att låna pengar till en båt kan vara en genväg till att kunna njuta av sköna utflykter på havet utan att behöva spara ihop pengar.

Låna pengar till körkort med eller utan inkomst

Låna pengar till körkort med eller utan inkomst

Att ta körkort har blivit är något som kan bli väldigt dyr affär för många. Det gäller särskilt i storstadsregionerna, där bilkörande kanske inte är lika naturligt som på landsorten. Då kan det vara bra att det går att låna till körkort.

Riksbanken: Bolåneräntorna fördubblas kommande år

Riksbanken: Bolåneräntorna fördubblas kommande år

Riksbankschefen Stefan Ingves uppgav vid en utfrågning i finansutskottet igår att bolåneräntorna kraftigt kommer höjas kommande år. Enligt finansutskottets prognoser kan bolåneräntorna till och med fördubblas.