Riksbanken: Bolåneräntorna fördubblas kommande år

Riksbankschefen Stefan Ingves uppgav vid en utfrågning i finansutskottet igår att bolåneräntorna kraftigt kommer höjas kommande år. Enligt finansutskottets prognoser kan bolåneräntorna till och med fördubblas.

Riksbanken: Bolåneräntorna fördubblas kommande år

Per Lindow

Anledningen är den stigande inflationen som gör att pengarna minskar i värde. Martin Flodén som är vice riksbankschef menar att Riksbanken måste agera och genomföra kraftfulla räntehöjningar.

Om vi får rätt kommer räntorna att stiga under överskådlig tid. Räntorna på bolån kommer då att fördubblas

Uttalandet kommer från Stefan Ingves enligt Nyhetsbyrån Direkt. Många hushåll har idag bolån med rörlig ränta och har man lånat så mycket att man inte klarar av en fördubbling av räntan kommer man få ta konsekvensen av det sade Stefan Ingves.

Martin Flodén:

Riksbanken inte kan styra penningpolitiken efter de mest skuldsatta, och om inflationen skulle stiga mer än väntat måste Riksbanken agera med mer kraftfulla räntehöjningar, vilket skulle få större effekter på högt skuldsatta hushåll.

Riksbankens referensränta har länge legat på -0,5 % och de senaste åren har många hushåll belånat upp sig maximalt och långt över vad man borde göra. Har man lånat upp 5–6 miljoner kronor kan små ränteökningar ge väldigt stora kostnadsökningar och det gäller att man räknar igenom hur stora lån man kan ta.

Beräkna lånekostnader

Bostadspriserna har också stigit kraftigt de senaste åren. Framförallt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö men prisökningen har även följt med de till små och medelstora städerna. De ökade bostadspriserna har också lett till att bolånen ökat och konsekvenserna från det kan komma nu om Riksbanken fördubblar räntan.

När kommer nästa finanskris?

Många finansexperter har den senaste tiden hävdat att vi inte är långt ifrån en ny finanskris och vissa experter har till och med hävdat att nästa finanskris kommer bli den största i modern tid. Finansmannen George Soros uttalade sig innan sommaren:

EU befinner sig i en existentiell kris. Allt som skulle ha kunnat ha gått fel har gått fel. Vi skulle kunna vara på väg mot en ny enorm kris.

Med tanke på kommande ränteökningar och en eventuell ny finanskris kan det vara bra att tänka till både en och två gånger innan man tar ett bolån eller större lån.

Innehåll reviderad Nov 09, 2018

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Detta påverkas i privatlivet av lågkonjunkturen

Detta påverkas i privatlivet av lågkonjunkturen

Lågkonjunktur påverkar privatlivet på flera sätt. Ökad arbetslöshet och högre ränta leder till vi tenderar att konsumera mindre. Det kan vara svårare att få hushållskassan att räcka hela månaden – en bra anledning till att ha ett stabilt sparande.

Räntan på blancolån kan komma att höjas

Räntan på blancolån kan komma att höjas

I februari meddelade Riksbanken att en första höjningen av reporäntan skulle komma 2024. Höjningen kan komma redan i år och under våren, vilket kommer påverka låntagare som har tagit blancolån.

Coop Bank utökar lånebelopp och löptid

Coop Bank utökar lånebelopp och löptid

Coop har länge haft en högsta gräns på 350 000 kr som går att låna genom privatlån. Nu ökar Coop den gränsen och ökar samtidigt högsta möjliga löptid.

Köpa båt inför sommaren?

Köpa båt inför sommaren?

Sommaren är snart i antågande och för er som går i båttankar börjar det bli dags att hitta just er drömbåt! Att låna pengar till en båt kan vara en genväg till att kunna njuta av sköna utflykter på havet utan att behöva spara ihop pengar.

Låna pengar till körkort med eller utan inkomst

Låna pengar till körkort med eller utan inkomst

Att ta körkort har blivit är något som kan bli väldigt dyr affär för många. Det gäller särskilt i storstadsregionerna, där bilkörande kanske inte är lika naturligt som på landsorten. Då kan det vara bra att det går att låna till körkort.