Så här hittar du bästa privatlånet med så låg ränta som möjligt

Överväger du att ansöka om ett privatlån är det smartast att granska de olika långivarna och privatlånen som finns på marknaden för att få det bästa möjliga lånet och undvika dyra räntor

Så här hittar du bästa privatlånet med så låg ränta som möjligt

Per Lindow

Överväger du att ansöka om ett privatlån är det smartast att granska de olika långivarna och privatlånen som finns på marknaden för att få det bästa möjliga lånet och undvika dyra räntor.

Svenskar betalar runt 13 miljarder i ränta varje år på privatlån och vi lånar till allt från att köpa ny bil eller husvagn till renovering och resor. Många som samlat på sig flera kostsamma snabblån och småkrediter använder också privatlån till att samla de dyra lånen på ett och samma ställe med lägre ränta.

Fördelen med privatlån (även kallat blancolån) är att ingen kontantinsats eller säkerhet krävs på lånet. Så länge du uppfyller kraven för att få låna kan du använda privatlånet till vad du vill. Har man inte sparpengar till ett hypotekslån är privatlån ofta den enda utvägen för att ta sig ur en ekonomisk kris, förverkliga en dröm eller ren konsumtion.

Behöver du ta ett privatlån finns det ett par saker du måste ha koll på innan du tackar ja till ett låneerbjudande. Ta inte det första bästa lånet du hittar utan att ha koll på ränta och villkor. Med en bra deal kan du slippa betala onödigt mycket i ränta och avgifter till långivaren.

Hur vet jag vad som är bästa privatlånen?

Här på blancolana.se jämför vi privatlån och betygsätter lån utefter ett antal kriterier som spelar stor roll, exempelvis:

 • Ränta
 • Löptid (lånets avbetalningstid)
 • Lånebelopp
 • Möjlighet till betalningsfria månader
 • Möjlighet att lägga till låneskydd/betalskydd
 • Fakturaavgifter
 • Uppläggningsavgift
 • Om betalningsanmärkning kan accepteras
 • Kundtjänst
 • Grundkrav
 • Information och användarvänlighet på webbplatsen
 • Signering med BankID

I våra jämförelser listar vi privatlånen utefter ett betyg som baseras på de olika kriterierna. Jämförelsen gör det enkelt för låntagare att överblicka marknadens privatlån sorterat på ett helhetsbetyg. På de allra flesta privatlån får du ett erbjudande från långivaren med personlig ränta först efter att du skickat in en ansökan. Därför är det inte säkert att du får bäst ränta från den långivaren som har lägst minimum-ränta.

Alla långivare har olika sätt att se på din ekonomiska situation och betalningsförmåga, även om de är snarlika. En långivare kan neka ansökan om det finns tidigare betalningsanmärkning medan en annan långivare kan acceptera det. Din årsinkomst och nuvarande lån/krediter spelar också roll för vilken ränta du blir erbjuden.

För att du ska kunna välja det bästa privatlånet har vi sammanställt några viktiga delar att tänka på.

 • Ränta – Räntorna på privatlån brukar variera mellan 2,90 % och 39 % och är avgörande för månadskostnaden på privatlånet. Exempelvis är snitträntan hos Lån & Spar Bank 5,15 %. Ansöker du om en lägre summa (t.ex. 20 000 kr) kan en högre ränta vara godtagbar men vid högre lånebelopp bör du undvika privatlån med mer än ca 6–7 % ränta.
 • Låneskydd – Ska du låna över 100 000 kr är vår rekommendation att välja en långivare som erbjuder låneskydd. Blir du sjuk eller ofrivilligt arbetslös är låneskyddet en trygghet för att undvika hamna i ekonomiska problem.
 • Uppläggningsavgift/fakturaavgift – På privatlån är det vanligt att långivaren tar ut en uppläggningsavgift och aviavgift. En uppläggningsavgift på exempelvis 500 kr är mycket om du ska låna 5 000 kr, då kanske du ska välja ett lån utan uppläggningsavgift. Lånar du däremot högre belopp är uppläggningsavgiften inte så mycket i det stora hela.
 • Betalningsfria månader – En del långivare erbjuder privatlån med en eller flera betalningsfria månader, vilket kan komma väl till pass om någon månad blir ekonomiskt tuff. Det avgör dock inte vilket privatlån som är det bästa.
 • Kreditupplysning – För många kreditupplysningar kan vara negativt för din kreditvärdighet. Vill du ansöka om privatlån hos flera olika långivare rekommenderar vi att du väljer en låneförmedlare.

Få hjälp att välja det bästa privatlånet genom låneförmedlare

Låneförmedlare är praktiskt att vända sig till om man vill få erbjudande från flera långivare med endast en kreditupplysning. Har du inte redan valt en bank eller långivare som du vill ansöka hos rekommenderar vi att du börjar med en låneförmedlare där du i regel får svar från 20–35 långivare på samma gång. Då kan du enkelt jämföra den ränta du blir erbjuden, lånevillkor och välja det bästa privatlånet.

Se över din ekonomi för att få bästa privatlånet

Även om du ansöker om privatlån från flera olika långivare betyder det inte att den långivare som erbjuder lägst ränta är den bästa räntan. Har du för tillfället en låg kreditvärdighet till följd av många kreditupplysningar, din årsinkomst eller kredithistorik kan det vara en bra idé att försöka öka kreditvärdigheten för att få en lägre ränta. På www.minuc.se/min-upplysning/ kan du kontrollera din kreditvärdighet hos UC innan du ansöker om ett privatlån. Har du fått ett låneerbjudande med ränta från en långivare och vill veta vad lånet kommer kosta varje månad och den totala lånekostnaden kan du använda vår kalkylator för att beräkna ungefärliga lånekostnader. Kalkylatorn är också väldigt bra att använda för att se vad olika räntor ger för kostnader på lån så att du kan avgöra vilken ränta din ekonomi kan tillåta.

Har du en låg kreditvärdighet och kan vänta ett tag med att låna rekommenderar vi att du tittar på våra tips om hur du kan få så låg ränta som möjligt och inväntar rätt tillfälle för att kunna få det bästa privatlånet.

Innehåll reviderad Okt 11, 2018

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
 • LinkedIn
Detta påverkas i privatlivet av lågkonjunkturen

Detta påverkas i privatlivet av lågkonjunkturen

Lågkonjunktur påverkar privatlivet på flera sätt. Ökad arbetslöshet och högre ränta leder till vi tenderar att konsumera mindre. Det kan vara svårare att få hushållskassan att räcka hela månaden – en bra anledning till att ha ett stabilt sparande.

Räntan på blancolån kan komma att höjas

Räntan på blancolån kan komma att höjas

I februari meddelade Riksbanken att en första höjningen av reporäntan skulle komma 2024. Höjningen kan komma redan i år och under våren, vilket kommer påverka låntagare som har tagit blancolån.

Coop Bank utökar lånebelopp och löptid

Coop Bank utökar lånebelopp och löptid

Coop har länge haft en högsta gräns på 350 000 kr som går att låna genom privatlån. Nu ökar Coop den gränsen och ökar samtidigt högsta möjliga löptid.

Köpa båt inför sommaren?

Köpa båt inför sommaren?

Sommaren är snart i antågande och för er som går i båttankar börjar det bli dags att hitta just er drömbåt! Att låna pengar till en båt kan vara en genväg till att kunna njuta av sköna utflykter på havet utan att behöva spara ihop pengar.

Låna pengar till körkort med eller utan inkomst

Låna pengar till körkort med eller utan inkomst

Att ta körkort har blivit är något som kan bli väldigt dyr affär för många. Det gäller särskilt i storstadsregionerna, där bilkörande kanske inte är lika naturligt som på landsorten. Då kan det vara bra att det går att låna till körkort.