Vad är blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet där du som låntagare bestämmer själv vad pengarna ska användas till. För att få ett blancolån godkänt gör borgenären (långivaren) först en kreditprövning av gäldenären (låntagaren) för att bedöma återbetalningsmöjligheter och återbetalningsvilja. Räntan på blancolånet sätts sedan individuellt utifrån långivarens bedömning. Räntan på blancolån uppgår vanligtvis till mellan 3 och 15 %. Löptiden (återbetalningstiden) på blancolån är normalt som lägst 1 år och som högst 16 år.

Lån som är säkrat med exempelvis en egendom eller bostad kallas i sin tur hypotekslån. Den största skillnaden är att blancolån i regel har högre ränta än hypotekslån. Ett blancolån är inte ett privatlån, som blancolån ofta felaktigt kallas

Vad kan du göra med ett blancolån?

Långivaren till ett blancolån kräver inte att du uppger vad lånet ska användas till. Ett blancolån är flexibelt och kan användas för att finansiera privatkonsumtion såsom en semesterresa, en ny tvättmaskin eller en bil. Lånet kan användas för olika projekt, till exempel för att renovera köket eller badrummet, då som renoveringslån. Blancolån har kortare löptid än ett hypotekslån (privatlån med säkerhet) och vanligtvis kan du låna en summa mellan 20 000 kronor upp till 500 000 kronor.

Skillnaden mellan blancolån och privatlån

Blancolån kallas ibland felaktigt för privatlån men det är några viktiga skillnader mellan dem som är bra att känna till. När du tar ett privatlån måste du ofta ha en säkerhet för lånet. Om du inte klarar av att betala tillbaka lånet kan banken eller finansinstitutet kräva tillbaka de pengar som du har lånat genom att sälja det som du har lämnat som säkerhet, exempelvis din lägenhet eller din bil.

Blancolån för kontantinsats

Om du funderar på att köpa ett hus kan du ta ett blancolån för att få ihop till kontantinsatsen. Det finns lagar som säger att när du gör ett större inköp, såsom ett hus, lägenhet, bil eller båt, krävs en kontantinsats. Om du vill göra ett större inköp kan det krävas en ordentlig kontantinsats. Idag krävs det vanligtvis att du står för 15 % av summan i kontantinsats, vilket kan vara svårt att spara ihop till.

Genom att ta ett blancolån kan du låna till ett hus utan att du har sparat ihop till din kontantinsats. Idag är det vanligt att ta blancolån för att få ihop pengar till kontantinsatsen och en del mäklare upplyser potentiella köpare om möjligheten att ta ett blancolån. Blancolån kan således användas för att hjälpa dig få ett låneavtal så att du kan göra ett större inköp genom att hjälpa till med pengar till kontantinsatsen.

Jämför lån till kontantinsats

Samla lån med blancolån

Ett blancolån kan vara ett attraktivt och billigare alternativ om du har flera mindre lån eller kreditkortsräkningar. Det kan vara billigare att samla flera mindre lån och ta ett större lån med lägre ränta. De senaste åren har detta sätt att använda blancolån blivit populärt, då det är ett smidigt sätt att utan säkerhet samla flera mindre lån i ett enda. Det är också lättare att hålla reda på ett lån jämfört med en grupp med mindre lån.

Jämför samlingslån

Fördelar med blancolån

En sak som attraherar många till att ta ett blancolån är att du inte behöver ange vad du ska använda lånet till. Om du tar ett blancolån behöver du inte använda dig av din bankrådgivare och ibland kan det vara bra att inte ha alla sina affärer knutna till en bank. Om problem uppstår med betalningen av ett blancolån riskerar du inte att långivaren kommer sälja av din egendom eftersom blancolån ges utan någon säkerhet.

Nackdelar med blancolån

Ränta och avgifter är högre när du tar ett blancolån jämfört med ett hypotekslån och det kan vara svårt att betala av lån med högre räntor och avgifter. Ett blancolån tas utan någon säkerhet och långivaren tar ut högre avgifter och högre ränta eftersom de tar en större risk när de lånar ut pengarna. Finansieringsbolag tar en stor risk när de beviljar ett blancolån så även om deras villkor kan verka orimligt höga riskerar de att inte få tillbaka sina pengar.

Planera och jämför

Fundera över vilka behov du har, hur mycket du behöver låna och hur länge du behöver låna pengarna (löptiden på lånet). Att spendera tid med att överväga hur den ekonomiska situationen ser ut just nu och hur den förväntas se ut på längre sikt kan hjälpa dig att komma fram till det mest fördelaktiga beslutet när det gäller vilket lån som passar dig. Gör det till en vana att alltid jämföra olika lån och deras villkor innan du bestämmer dig.

Jämför blancolån

Kristin Bengtsson