Hur man ansöker om ett blancolån

För att ansöka om ett blancolån är ett tips att först se till så att din kreditvärdighet är så hög som möjligt. Därifrån kan du utforska långivare som erbjuder blancolån med de egenskaper och villkor du letar efter och samla in den information du behöver för att skicka in en ansökan.

Du kan vanligtvis få besked på din ansökan inom några minuter efter att du signerat ansökan. Men då det finns många långivare som erbjuder blancolån kan det ta lite tid och efterforskning för att hitta ett blancolån som passar dina önskemål och förutsättningar. Så här gör du.

Förbättra din kreditvärdighet

Innan du ansöker om ett blancolån kan det vara en god idé att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att få lägsta möjliga ränta samt ansökan beviljad. Det kan du göra genom att se över din kreditvärdighet och ansöka först när dina förutsättningar är så bra som möjligt.

Relaterat: Så gör du för att förbättra din kreditvärdighet

Planera för lånet

Bestäm vilken lånesumma som är nödvändig för dig och om du föredrar specifika villkor eller egenskaper på lånet.

Räkna gärna också på vad önskat lånebelopp kommer att kosta varje månad med olika löptider så att du vet vilken amorteringstakt som passar din framtida betalningsförmåga bäst. Använd vår kalkylator för att beräkna lånekostnader med olika räntor och löptider.

Jämför dina alternativ

Nu när du vet vilken summa du kan låna och vilken löptid som är optimal så kan du börja jämföra blancolån här hos Blancolåna.

Var noga med att titta på allt från handläggningstider och grundkrav till avgifter och omdömen. Läs alltid på långivarnas webbplatser och villkor för att vara säker på att alla uppgifter stämmer.

I synnerhet bör du jämföra följande:

 • Ränta. I princip alla långivare har en lägsta och en högsta ränta som låntagaren får personligt baserat på sin kreditvärdighet. Det kan vara smart att ansöka hos en långivare som ligger lågt bland snittet, men räkna inte med att du kan få den lägsta möjliga om du inte har mycket hög kreditvärdighet.
 • Löptid. Löptiden betyder hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ditt lån, vanligtvis mellan ett till tjugio år. Längre löptider har lägre månatliga betalningar men kan kosta dig mer ränta med tiden.
 • Grundkrav. Dubbelkolla att du uppfyller långivarens grundkrav för att kunna bli beviljad lånet.
 • Institut. Föredrar du att ansöka och låna av en bank, nischbank, kreditgivare eller en låneförmedlare? Eller spelar det ingen roll? Har du specifika önskemål kan du hålla utkik efter det när du jämför.

Relaterat: Jämför blancolån

Fyll i och skicka in din ansökan

När du hittat ett blacolån eller en låneförmedlare som matchar dina preferenser gå du till långivarens webbplats för att påbörja din ansökan om lån.

Nu är det bra om du har personliga uppgifter tillgängliga, exempelvis:

 • din inkomst
 • boendekostnader
 • kostnader för eventuellt övriga lån och krediter
 • bankkontonummer

Långivaren måste veta hur din ekonomiska situation ser ut för att säkerställa att det inte finns några risker med att låna ut pengar till dig.

Hos vissa långivare inleds ansökan med att du får välja lånebelopp och löptid, annars sker detta i steg två efter att du uppgett exempelvis personnummer, e-post och telefonnummer.

När du har fyllt i alla uppgifter och följt alla steg i ansökningsprocessen är det dags att skicka in din ansökan om blancolånet. Vanligtvis används BankID för att signera ansökan, andra e-legitimationer förekommer också.

Saknar du BankID är risken stor att du inte kan ansöka om blancolån. Ett fåtal långivare kan skicka ut skuldbrev per post, men det är ovanligt.

Få besked

Är det inte några oklarigheter med din ansökan får du i regel besked inom några minuter eller timmar. I bland händer det att långivaren måste titta manuellt på ansökningar och då kan besked dröja. Behöver långivaren kompletterande uppgifter från dig kan det hända att dom efterfrågar detta eller ringer upp dig för kontrollfrågor.

Blir lånet beviljat ska du nu erhålla en så kallad SEKKI-blankett med villkor, ränta och avgifter. Vissa långivare betalar nu ut lånet direkt medan vissa kräver att du signerar ett så kallat skuldbrev (avtal).

Pengarna betalas ut

Nu är det bara att vänta på att pengarna ska komma in på ditt konto. Det kan ta allt från en till flera bankdagar.

Exakt hur lång tid det tar innan långivaren gör själva utbetalningen och innan du får pengarna på kontot varierar mellan långivare.

Innehåll reviderad Apr 03, 2024

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
 • LinkedIn