Sätt att förbättra kreditvärdigheten
- Få antal kreditupplysningar. Har du många kreditupplysningar på dig får det en negativ signal om ditt låne- och kreditbeteende och du anses som mindre kreditvärdig. Undvik kreditupplysningar så mycket som möjligt.
- Avsluta passiva krediter. Säg upp kreditkort och krediter som inte används eller behövs då dessa kan påverka din kreditvärdighet negativt. På minuc.se kan du kostnadsfritt beställa ett utdrag och se vilka krediter som står på dig.
- Lagom kreditnivå. Låna inte mer än du behöver eller vad din ekonomi tillåter, både lånebelopp och antal lån.
- Samla lån och krediter. Har du många olika smålån ser det bättre du om du ansöker om ett samlingslån så att du har ett större lån istället för flera små.
De olika kreditupplysningsföretagen har olika modeller och faktorer de väger in när de beräknar din kreditvärdighet. Generellt är de viktigaste faktorerna som kan påverka ränta på blancolån:
- Din inkomst
- Dina utgifter
- Boendeform
- Familjesituation och antal barn du har försörjningsplikt för
- Dina nuvarande krediter och kredithistorik
- Betalningsanmärkningar
- Årsinkomst de senaste åren
Ju bättre betalningsförmåga du har, desto lägre ränta kommer du att få på ditt blancolån och tvärtom. Din kreditvärdighet är den enda säkerheten för lånet och det som höjer eller sänker risken för utlåningen. Men vad innebär då en bra betalningsförmåga? Först och främst spelar såklart dina inkomster stor roll. Ju större inkomster, desto bättre betalningsförmåga.
Information om dina inkomster finns naturligtvis med i ditt UC-register och det gör även information om din nuvarande anställning, dina eventuella skulder (till exempel ifrån tidigare lån) och betalningsanmärkningar samt hur de uppkommit. Långivaren kan även se hur din levnadssituation ser ut och basera sitt beslut på det.
Om det bor många personer, framför allt många barn, under ditt tak kan din betalningsförmåga bli sämre, likaså om du har många mindre skulder samt betalningsanmärkningar.
Relaterat: Blancolån med lägst ränta
Högre risk ger högre ränta
Skulle det vara så att du till exempel har betalningsanmärkningar och en något lägre månadsinkomst, så kommer din kreditvärdighet att bli lägre. Därmed ökar risken för utlåningen, vilket i sin tur gör att din blancolån ränta kommer att bli högre.
Självklart finns det dock sätt att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån. Du kan till exempel skaffa en extra inkomst eller samla dina gamla lån och krediter med ett nytt, billigare lån.
Testa ditt låneutrymme
Några långivare har någon form av låneindikator du kan använda för att testa ditt låneutrymme, alltså hur mycket (eller lite) pengar du kan låna beroende på dina inkomster, utgifter och livssituation.
Ett exempel är Coop MedMera Bank som har en enkel låneindikator du kan testa.
Testa Coops låneindikator