Kostnad för att renovera kök

Kostnaden för att renovera ett kök kan variera beroende på bland annat storleken på köket, materialval, omfattningen av renoveringen och arbetskostnader. I denna guide ger vi dig en översikt av ungefärliga kostnader samt tips hur du kan sänka kostnaderna.

 • Exempel på kostnad för att renovera allt från enklare kök till mer exklusiva
 • Tips och knep inför köksrenoveringen
 • Så maximerar du värdeökningen
 • Så finansierar du köksrenoveringen

Se vad köksrenovering kostar

Vad kostar det att renovera ett kök?

Att renovera sitt kök kan både förbättra livskvalité och vara en investering för framtiden. Vad det kostar att renovera ett kök beror på många faktorer och det kan kosta allt från 50 000 kr upp till miljonbelopp.

Exempel på faktorer som påverkar priset på köksrenovering:

 • Budget. Hur lite eller mycket pengar du kan eller vill lägga på köksrenovering avgör om du måste göra avkall på vissa val.
 • Kökets storlek. Du kan få mindre kök till överkomlig kostnad medan större kök kan kosta en mer ansenlig summa.
 • Köksleverantör. Nischade köksleverantörer är ofta betydligt dyrare än exempelvis IKEA och de stora byggvaruhusen.
 • Arbetskostnad. Kan du montera köket eller göra delar av renoveringen själv kan du sänka arbetskostnaderna rejält genom att spara in på hantverkarkostnader.
 • Återbruk. Om det är möjligt att behålla befintliga stommar och vitvaror kan du spara mycket pengar på kostnaden för att renovera köket.
 • El och VVS. Är elledningar och vattenrör gamla kan det vara nödvändigt att byta dessa till nya, vilket medför extra kostnader.
 • Materialval. Vilket material du väljer på allt från bänkskiva till blandare och golv påverkar totalpriset på renoveringen.

Genomsnittspriser

Byggföretag ger vanligtvis följande offerter på total köksrenovering enligt vissa byggoffertstjänster:

 • Pris på renovering av kök: Omkring 10 000–15 000 kr per kvadratmeter
 • Mindre lägenhetskök: Runt 80 000 kr
 • Större villakök: Upp till 150 000 kr

Dessa priser är efter ROT-avdrag och inkluderar rivning och bortforsling av det befintliga köket, montering av det nya köket samt kakelsättning. Kostnad för det nya köket, golvläggning, målning och annat extraarbete tillkommer.

Faktorer som påverkar kostnaden för att renovera kök

Det mest prisvärda alternativet för att renovera kök är att göra så mycket av arbetet som möjligt själv. Är du inte en snickare, elektriker, rörmokare eller erfaren inom bygg är det dock inte alltid möjligt att göra många delar av renoveringen själv.

Vi går igenom några av de vanligaste faktorerna som kan påverka kostnaden för att renovera kök.

Hantverkarkostnader

Vatten och el måste installeras på ett fackmannamässigt korrekt sätt av certifierade rörmokare och elektriker.

Att anlita hantverkare kostar vanligtvis runt 300–700 kronor i timmen och kan variera beroende på region och hantverkare.

Kostnaden för en köksrenovering kan påverkas mycket beroende på hur mycket VVS-arbete som måste göras och vilken belysning du vill ha.

Köksleverantör och materialval

Vilken köksleverantör du väljer påverkar kostnaden på det nya köket i stor utsträckning. Ett fullutrustat och komplett kök med köksskåp, bänkskivor och vitvaror kan kosta runt 50 000 kronor i material om du köper det från ett byggvaruhus. Köper du i stället köket från en nischad köksleverantör eller mindre butik kan du får räkna med att det kostar mellan 100 000 och 300 000 kronor.

Även materialval kan påverka kostnaden för köksrenoveringen rejält. En exklusiv bänkskiva i sten är exempelvis betydligt dyrare än en laminatskiva för några hundralappar. Väljer du laminat i stället för exempelvis granit kan du spara mellan 2000 och 5000 kronor per kvadratmeter.

Golv och målning

Vid renovering av kök är det inte ovanligt att golv behöver bytas ut samt att tak och väggar behöver målas om, vilket blir en ytterligare kostnad att kalkylera för.

Att anlita hantverkare för golvläggning och målning kan vanligtvis kosta:

 • Målare: 300 kr/m²
 • Golvläggare: 400 kr/m²
Tips

Att välja dyrare målarfärg för att måla om ett kök kan vara en bra investering. Dessa ha ofta bättre kvalitet när det gäller pigment, vilket ger en mer jämn och täckande färg. Samt bättre motståndskraft mot slitage, fläckar och fukt, vilket är särskilt viktigt i ett kök där ytorna utsätts för mycket.

När det kommer till golv är det en avsevärd skillnad i pris beroende på vilken golvtyp du väljer. Ett laminatgolv eller vinylgolv är exempelvis betydligt billigare än exklusiva parkettgolv och köksklinker.

Exempelpriser för golv

 • Laminatgolv kostar runt 200 – 700 kr/m²
 • Vinylgolv kostar runt 200 – 400 kr/m² (om du köper hos Bricoflor eller andra onlinebutiker)
 • Parkettgolv kostar runt 600 – 2 500 kr/m²
 • Köksklinker kostar runt 500 – 2 000 kr/m²

Bortforsling av befintligt kök

Kostnader för transport och avfallshantering kan ingå i offerten för köksrenoveringen när du anlitar en byggfirma. Denna kostnad kan variera beroende på hur många körningar som måste göras, mängden avfall och vilken byggfirma du anlitar.

Bortforsling kostar ungefär 1 900 kronor per lass och frakten kostar från 600 kronor/timme.

Spara upp till 15000 kr med rotavdrag

Anlitar du en byggfirma för att renovera köket kan du nyttja rotavdraget på arbetskostnaden. Som högst kan du dra av 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor.

Detta innebär att du kan dra av som mest 15 000 kronor per år genom rotavdraget. Hur mycket du betalat i skatt föregående år och om du nyttjat andra skatteförmåner påverkar hur mycket rotavdrag du kan göra.

Tips

För att ha rätt till rotavdraget måste bostaden använda som permanentbostad, fritidsbostad eller liknande. Du kan inte heller nyttja rotavdraget för renovering under de första fem åren efter det år bostaden byggdes färdigt. Läs mer om roavdraget hos Skatteverket.

Infografik

Svårt att hänga med i alla priser och text? Vi vet att det kan vara svårt, därför har vi sammanfattat lite av de viktigaste exempelkostnaderna i en infografik-bild.

Ladda ner bilden

Vad kostar ett IKEA-kök?

IKEA erbjuder flera olika köksserier, från budgetvänliga till mer exklusiva alternativ. Ett komplett kök från IKEA kostar från 20 000 kronor upp till 200 000 kronor eller mer.

 • Budgetalternativ 20 000–50 000 kr. Inkluderar grundläggande skåp, bänkskivor och vitvaror. Exempelvis KNOXHULT-serien.
 • Mellanklass 50 000–100 000 kr. Erbjuder större flexibilitet med fler design- och materialval samt anpassade skåp och bänkskivor. Exempelvis METOD-serien.
 • Premiumalternativ 100 000–200 000 kr. Erbjuder premium materialval såsom granit- eller kvartsbänkskivor, avancerade vitvaror och skräddarsydda lösningar. Exempelvis METOD-serien med exklusiva fronter och tillval.

Vad kostar ett Marbodal-kök?

Marbodal erbjuder olika serier och prisklasser, från mer prisvärda alternativ till premiumkök. Priserna för ett komplett kök från Marbodal kan generellt ligga inom följande intervall:

 • Budgetalternativ: 80 000 – 120 000 kr
 • Mellanklass: 120 000 – 200 000 kr
 • Premium: 200 000 – 350 000 kr

Vad kostar ett Ballingslöv-kök?

Ballingslöv är känt för sina högkvalitativa och ofta mer exklusiva kök. Priserna för ett komplett kök från Ballingslöv kan ligga inom följande intervall:

 • Budgetalternativ: 100 000 – 150 000 kr
 • Mellanklass: 150 000 – 250 000 kr
 • Premium: 250 000 – 400 000 kr eller mer

Så sänker du kostnaden för att renovera köket

Ju mer av renoveringen du gör själv i stället för att anlita hantverkare, desto lägre blir kostnaden så klart. Många mindre åtgärder kan du själv utföra, vilket kan göra att du sparar många tusenlappar.

Det finns även flera strategier för att hålla kostnaderna nere utan att kompromissa för mycket med kvaliteten.

Måla själv

Behöver kökets väggar och tak målas om så kan du spara en hel del pengar på att måla själv. Det är varken svårt eller dyrt att måla, men det tar lite tid.

Det viktigaste är att du är noggrann med maskering och köper en färg av hög kvalité. Har du inte målat tidigare kan du lära dig från många bra instruktionsfilmer som finns på YouTube.

Lägg golv själv

Att lägga golv själv kan vara lite svårare än att måla, beroende på vilken typ av golv du väljer. Väljer du exempelvis ett klickgolv är det enklare att lägga själv än ett stengolv eller fiskbensparkett.

Hör med vänner och bekanta om det är någon som har erfarenhet av att lägga golv så kan du kanske få hjälp med golvläggningen.

Behåll stommar och byt köksluckor

Är du nöjd med kökets nuvarande planlösning kan du behålla befintliga stommar och enbart köpa nya köksluckor, lådor och bänksskivor. Du kan få ett helt nytt kök genom att byta ut luckor samtidigt som du exempelvis byter ut knoppar/handtag, diskho, blandare och lägger till praktiska funktioner.

Bild: Kök med nya köksluckor, bänkskiva och stänkpanel

Det finns ett flertal leverantörer på marknaden som kan tillverka köksluckor efter specifika mått, vilket gör att du kan få nya luckor oavsett vilket kök eller stommar du har i dag. Genom att behålla befintliga stommar kan du både spara pengar på köksrenoveringen och värna om miljön.

Bild: Byte av köksluckor från NordDesign

Köp billigare stommar och luckor

Välj lite billigare stommar och köksluckor men investera lite mer i en dyrare och mer exklusiv bänkskiva i sten. Det gör att du kan sänka kostnaden för renoveringen samtidigt som bänkskivan gör mycket för kökets helhetsintryck.

Riv och forsla bort befintligt kök

Du kan spara tusenlappar på att riva och forsla bort det befintliga köket själv. Det enda som krävs är lite verktyg och en bil med släp.

Tänk på att du kan behöva ta hjälp av hantverkare för att koppla från befintligt vatten och el.

Detta ökar värdet mest vid renovering av kök

Bra förvaringsmöjligheter och platseffektivitet kan i regel höja bostadens värde till stor del. Men för att maximera värdeökningen vid en köksrenovering är det viktigt att fokusera på åtgärder som förbättrar både funktionalitet och estetik.

Några exempel

 • Uppdaterade vitvaror. Investera i kvalitativa och energieffektiva vitvaror som kan minska driftskostnaderna och locka köpare.
 • Bänkskivor. Bänkskivor gör mycket för det visuella. Byt ut gamla bänkskivor mot mer hållbara och estetiskt tilltalande material som granit, kvarts eller högkvalitativ laminat.
 • Skåp och förvaringslösningar. Köksskåp och luckor med integrerad dämpning, moderna handtag och extra förvaringslösningar som utdragbara hyllor kan öka kökets värde.
 • Golvmaterial. Lägg nytt golv eller uppgradera till mer hållbara och attraktiva material som trägolv, parkett eller kvalitativ vinyl.
 • Köksö eller extra arbetsyta. Om plats finns, lägg till en köksö eller extra arbetsyta. Detta ökar både funktionaliteten och det estetiska värdet av köket.
 • Belysning. Installera modern och effektiv belysning. Bra arbetsbelysning och stämningsbelysning kan avsevärt förbättra kökets atmosfär och användbarhet.
 • Stänkskydd och kakel. Uppdatera stänkskydd och kakel. Moderna, lättstädade material och attraktiva mönster kan göra stor skillnad i kökets utseende.
 • Smart teknik. Integrera smart teknik som app-styrda vitvaror, inbyggda högtalare eller belysningssystem. Detta kan särskilt attrahera teknikorienterade köpare.
 • Blandare och vask. Byt ut gamla blandare, kranar och vaskar mot moderna, funktionella och estetiskt tilltalande alternativ.
 • Öppen planlösning. Skapa en öppen planlösning om möjligt för att göra köket mer inbjudande och socialt. Detta är särskilt populärt i moderna hem och kan avsevärt öka bostadens värde.

Finansiera köksrenoveringen

Oavsett materialval och hur mycket av renoveringen du gör själv är en total köksrenoveringen en relativt stor investering som måste göras. Utan sparade pengar kan lån vara enda möjligheten för att finansiera hela eller delar av renoveringen.

Somliga bostadsägare kan utöka sitt bolån för att renovera kök. Om inte det är möjligt kan lån till renovering genom blancolån vara ett annat alternativ.

Utforska lån till renovering

Innehåll reviderad Jun 05, 2024

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
 • LinkedIn