Blancolån med så låg ränta som möjligt

Om du jämför blancolån vill du antagligen hitta det bästa blancolånet med så låg ränta som möjligt. Ett blancolån med lägst ränta behöver samtidigt inte ha de villkor som är bäst utifrån dina önskemål.

Lägst ränta på blancolån kanske betyder högst krav på inkomst och kreditvärdighet. Vilken ränta du får på ditt blancolån är avgörande för den totala kostnaden för lånet och hur mycket du måste betala av varje månad. Läs mer hur du får lägst ränta på ditt blancolån!

  • 100+ långivare granskade sedan 2018
  • 26 datapunkter utvärderade och poängsatta
  • Långivare omvärderas varje månad

Varför du kan lita på Blancolåna: Våra redaktörer är engagerade i att ge dig opartiska betyg och information. Vårt redaktionella innehåll påverkas inte av annonsörer. Vi använder datadrivna metoder för att utvärdera blancolån och långivare, så alla mäts lika. Du kan läsa mer om oss samt vår metodik för lånvärdering.

Blancolån med lägst ränta

Går du i tankar om att ansöka om ett blancolån och undersöker vilket blancolån som har lägst ränta? Med tanke på att de flesta långtivare inom blancolån har personlig ränta kan vi omöjligtvis säga vilket lån som har lägst ränta för just dig.

Nedan listas de blancolån som har lägst räntespann och enligt vår erfarenhet kan ge bra ränta. Vill du kunna få flera erbjudanden att välja mellan kanske en låneförmedlare som kan ge dig lägst ränta på ett blancolån.

LångivareRäntaLånebelopp
Lendo BlancolånLendo4.70 – 33.75 %10000 – 600000 krAnsök
Likvidum BlancolånLikvidum4.95 – 25.95 %10000 – 600000 krAnsök
Enklare BlancolånEnklare5.07 – 33.46 %50000 – 600000 krAnsök
Coop BlancolånCoop5.20 – 16.95 %15000 – 600000 krAnsök
Compricer BlancolånCompricer5.20 – 9.95 %10000 – 600000 krAnsök

Skillnad på räntor från långivare och låneförmedlare

Fördelen med låneförmedlare är att du kan få låneerbjudande från flera banker och långivare på samma gång, samtidigt som bara en kreditupplysning görs på dig. I stället för att göra en låneansökan hos flera separata långivare för att hitta det bästa alternativet med lägst ränta eller bäst vilkor gör du bara en ansökan, sen är det bara att jämföra i lugn och ro.

Det finns massvis med låneförmedlare inom blancolån och dessa företag har som fördel att dom skickar din ansökan till flera banker och långivare på en och samma gång.

Endast en kreditupplysning görs på dig och du kan sedan jämföra lån och räntor från alla långivare som ger dig erbjudanden. Det är med andra ord inte låneförmedlaren som bestämmer räntan du får utan långivaren.

Låneförmedlarna har ofta en lägsta och högsta ränta som förmedlas, men i slutändan är det givetvis långivaren som bestämmer ränta och inte låneförmedlaren.

Vilken ränta du blir erbjuden bestäms till stor del av din kreditvärdighet. Hur stort lånebelopp du ansöker om kan också vara en faktor som spelar roll.

Du får inte automatiskt den lägsta räntan som en långivare eller låneförmedlare uppger att de har, det är sällan någon låntagare får det. Givetvis kan det vara mycket bättre att välja en långivare som har räntespann 418% än en som har 8–39% ränta.

Utöver själva räntan behöver du också avväga de lånevillkor som erbjuds, exempelvis:

  • Kan du teckna ett låneskydd?
  • Kan du utnyttja betalningsfria månader?
  • Behöver du kunna samla flera lån till ett?
  • Vad är det för inkomstkrav?

Så bestäms räntan

Din ränta sätts individuellt av långivaren baserat på din kreditvärdighet. Vilken ränta just du får vet du först när långivaren fått grepp om din totalsituation, din lön, familj- och boendesituation samt om du har en medsökande till blancolånet.

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att det endast är skicket på din nuvarande ekonomi som avgör om du får låna eller inte, samt vilken ränta du får på ditt lån.

Din betalningsförmåga avgör långivaren med hjälp av en kreditupplysning. Denna upplysning görs ofta via UC och här får långivaren bland annat reda på hur mycket du tjänar samt om du har skulder eller anmärkningar. Om du ska beviljas ett blancolån med låg ränta måste din ekonomi alltså vara god.

Tips

Läs vår guide Så gör du för att förbättra din kreditvärdighet med värdefulla tips hur du kan få ökad kreditvärdighet och därmed också lägsta möjliga ränta på ditt blancolån.

Få så låg ränta som möjligt

Små justeringar av räntan kan göra mycket med kostnaderna varje månad och den totala kostnaden för ditt lån. Enligt vår statistik har 9 av 10 långivare personlig ränta på blancolån, vilket betyder att de ger dig ett ränteförslag efter att du blivit godkänd vid en kreditupplysning. Vilken ränta du blir erbjuden beror på din kreditvärdighet och betalningsförmåga, som kan räknas ut med en kreditscore och riskprognos.

Genomsnittsränta på blancolån

Banker och långivare inom bolån är enligt lag skyldiga att rapportera sina kunders genomsnittliga bolåneräntor. Däremot finns ingen lag som säger att långivare och kreditgivare är skyldiga att informera genomsnittsränta på blancolån. Därav kan vi inte säga vad svenska låntagare har för snittränta på blancolån.

Ränteavdrag på blancolån

Räntekostnaden på blancolån är avdragsgill med upp till 30 procent av räntekostnaden på ett belopp upp till 100 000 kronor per år. Det drar du av på skatten i deklarationen och skickas automatiskt in till Skatteverket av långivaren.

Belopp som öv det har en avdragsrätt på 21 procent. Detta gör att du endast betalar 70 procent av räntekostnaden för ditt lån. Behöver du hjälp att räkna ut ditt ränteavdrag på lånet, kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Relaterat: Vad är ränteavdrag på lån?

Innehåll reviderad Apr 04, 2024

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
  • LinkedIn