Varför ansöka om lån med en medsökande?
Att man väljer att ansöka om ett lån med en medlåntagare beror vanligen på två saker; att man har svårt att få lånet beviljat på egen hand eller att man vill få ett lån med bättre ränta och villkor.
Ökade chanser att få lånet beviljat
Den allra vanligaste anledningen till varför många väljer att ansöka om att få låna med en medsökande beror helt enkelt på att det då är lättare att få lånet beviljat. Detta gäller främst för lånetyper som blancolån, billån och bolån – de som oftast är svårast att få beviljade.
Just detta hör ofta samman med ungdomar och unga vuxna som på egen hand har svårt att få ett större lån beviljat, exempelvis på grund av låg kreditvärdighet eller bristfällig betalningsförmåga. Då är det vanligt att medlåntagaren är en förälder.
Oavsett om man behöver hjälp med den finansiella biten, eller om det handlar om tidigare anmärkningar, kan den medsökande underlätta. Om man själv inte når upp till kraven som banken ställer kan en annan part i lånet göra det.
Bättre ränta och villkor med medlåntagare
En vanligt förekommande anledning till att man vill ansöka om att ha en medsökande på sitt lån är helt enkelt för att man vill uppnå en bättre ränta och bättre lånevillkor överlag.
Detta är vanligt förekommande då låntagaren ska ansöka om ett blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. När två personer ansöker om att få ta lån tillsammans kan villkoren förbättras och räntorna sänkas.
Fördelar kontra nackdelar med att ha en medlåntagare?
Att ansöka om lån med en medsökande kan både vara bra och dåligt. Det absolut bästa är att du som låntagare ökar dina chanser om att få lånet beviljat i och med att två personer innebär högre säkerhet för banken. Ni kan även få bättre ränta och villkor då ni är två.
Nackdelar som medlåntagare
Trots att det finns några väldigt stora fördelar med en medlåntagare finns det även en del nackdelar. Dock inte för låntagaren i sig, utan endast för medlåntagaren i fråga. Det är nämligen så att medlåntagaren har en del skyldigheter att se upp till.
Du som medsökande på lånet kan först och främst bli tvingad att betala hela lånesumman om det visar sig att huvudlåntagaren får betalningssvårigheter. Om banken kräver er på pengar i samma veva kan det alltså bli du som måste betala allt. Detta är bra att veta om innan du går in som medsökande!
En annan nackdel är att det inte alltid är möjligt att bara avsluta det gemensamma lånet. I och med att ni båda två är lika ansvariga och därmed lika återbetalningsskyldiga för lånet innebär det att du som medlåntagare inte bara kan avsäga dig lånet när det passar.
För att avsluta sin part som medlåntagare måste förste låntagare ha möjligheten att på egen hand stå för lånet, något som banken avgör.
Avsluta lån med medsökande – hur gör jag?
Om ni av någon anledning vill säga upp det gemensamma lånet, eller om du inte längre vill stå som medlåntagare på avtalet, är det nödvändigt att ni kontaktar er bank. De kan då se över om det är möjligt och, det så är fallet, hur det ska lösas.
Skulle det röra sig om ett avslut som medlåntagare i samband med separation kan situationen dock se annorlunda ut. Om du är medlåntagare på din förre detta partners lån ska ett avslut beslutas om tillsammans då ni gör bodelning, något som alltså bestäms i bodelningsavtalet.