Låna pengar online till det du behöver

Jämför lån för lägre ränta och bättre villkor.

 • Jämför bästa privatlånen
 • Låna pengar till vad du vill
 • Låna utan säkerhet, 10 000-600 000 kr
 • Ansök om privatlån smidigt online

Börja här

Privatlån som förverkligar dina drömmar

Vill du låna pengar men saknar sparkapital till kontantinsats eller så kanske banken säger nej? Då kan du ta ett privatlån (blancolån) för att exempelvis köpa båten du längtat efter, åka på drömresan eller renovera bostaden. Med ett privatlån kan du enkelt och relativt snabbt låna pengar utan några krav på vad du ska göra med pengarna. Ingen egendom eller bostad behöver heller tecknas in som säkerhet. Här får du tips på lämpliga ändamål du kan låna pengar till och se vilka långivare som erbjuder bäst privatlån.

Blancolåna jämför de bästa privatlånen

På Blancolåna jämför vi marknadens bästa privatlån som du kan ta för att förverkliga dina drömmar, samla dyra lån för att få bättre ekonomi eller till vad du vill. Genom att jämföra privatlån kan du få hjälp att hitta privatlånen som kan ge dig bäst ränta, lägst månadskostnad och bäst villkor.

Vi granskar alla privatlån objektivt och betygsätter dem baserat på ränta, lånebelopp, löptid, krav och villkor. Privatlån som vi inte anser vara tillräckligt bra för dig som låntagare väljer vi kort och gott att exkludera från våra jämförelser. På så vis kan du vara trygg med att de privatlån som jämförs faktiskt är de som är bäst på marknaden. Självklart står också alla privatlån som vi jämför under Finansinspektionens tillsyn, vilket gör att du kan känna dig trygg med att välja en långivare hos Blancolåna.

Innehållsöversikt

Vad vill du låna pengar till?

Båt

Båt

Går du i tankar om att köpa en båt men saknar ett sparkapital och behöver ett båtlån? Med ett blancolån kan du låna till en båt utan kontantinsats.

Läs mer

Bil

Bil

Låna pengar till bil utan kontantinsats? Vi förklarar och Jämför marknadens bästa billån. Låna till ny bil eller till att laga din befintliga.

Läs mer

Handpenning

Handpenning

Köpt en bostad och behöver pengar till handpenningen? Ta ett handpenningslån och få pengar snabbt och smidigt. Vi listar de bästa lånen!

Läs mer

Husbil

Husbil

Har ni svårt att få ett husbilslån hos banken? Då kan ni låna till en husbil med ett blancolån. Ingen kontantinsats eller säkerhet krävs.

Läs mer

Husvagn

Husvagn

Låna pengar till en husvagn och ge er ut på semester. Med blancolån kan ni låna 5000–600 000 kr utan säkerhet och köpa er en husvagn.

Läs mer

Kontantinsats

Kontantinsats

Behöver du en kontantinsats men saknar sparkapital? Med ett blancolån kan du låna ihop till kontantinsatsen. Låna till topplån eller vilket lån som helst.

Läs mer

Renovering

Renovering

Renovera bostaden för att höja värdet, laga fel eller förbereda inför en försäljning? Vi jämför och förklarar olika renoveringslån.

Läs mer

Pantbrev/lagfart

Pantbrev/lagfart

Vid köp av fastighet eller villa måste lagfart och pantbrev också bekostas. Räcker inte bolånet till lagfarten och pantbrevet kan du ta ett blancolån.

Läs mer

Fritidshus

Fritidshus

Funderar du på att köpa en sommarstuga eller fritidshus och behöver låna till kontantinsatsen eller hela bostadens kostnad?

Läs mer

Bäst privatlån enligt Blancolåna

Topp 5 bästa privatlån just nu enligt oss, baserat på ränta, lånevillkor och kundupplevelse.

Privatlån Ränta Lånebelopp
5.2–16.95% 15 000–600 000 kr
6.45–17.99% 25 000–500 000 kr
4.7–33.75% 10 000–600 000 kr
4.95–29.4% 5 000–600 000 kr
4.95–29.4% 5 000–600 000 kr

Frågor och svar om privatlån

Svar på vanliga frågor om privatlån.

Hur ansöker jag om privatlån?

Hur mycket kan jag låna med privatlån?

Kan jag betala av privatlån i förtid?

Privatlån utan fast anställning?

Vad är det för ränta på privatlån?

Vad är det för skillnad på privatlån och blancolån?

Vad är ränteavdrag på lån?

Låna pengar snabbt och enkelt

Du kan ansöka om privatlån enkelt online hos önskad långivare så får du snabbt besked. Oftast får du besked så snabbt som inom 1 minut, men vissa långivare kan behöva 1-2 bankdagar innan de kan ge ett svar på ansökan.

Många privatlån kräver att du kan signera skuldbrev och identifiera dig med BankID (eller annan e-legitimation) när du ansöker online. Fördelen med e-legitimation jämfört med att skriva under papper och skicka på posten är att det går mycket fortare att få lånet utbetalt. Vill du låna pengar så snabbt och enkelt som möjligt är privatlån med BankID ett bra tips. Ofta kan du då få pengar utbetalt inom 1-3 dagar, även om det inte finns någon säker garanti för det.

Krav och villkor för privatlån

För att kunna bli beviljad ett privatlån måste du uppfylla vissa grundkrav och villkor som banken eller långivaren har. Det kan exempelvis vara:

 • Du är minst 18 år gammal (vissa privatlån har 20 år som lägsta ålder)
 • Du är högst 70 år gammal
 • Du kan uppvisa en svensk deklarerad inkomst
 • Du har en deklarerad fast månadsinkomst (kravet varierar från 10 000 kr/mån upp till 20 000 kr/mån)
 • Du är folkbokförd i Sverige (vissa långivare har krav på minst 2-3 år)
 • Du har ingen skuld hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar
 • Du kan identifiera dig med BankID eller annan e-legitimation

När du skickar in en låneansökan behöver du oftast fylla i uppgifter om din arbetsgivare, om din inkomst och om dina utgifter. Långivaren tar samtidigt en kreditupplysning på dig, vanligtvis hos UC, för att kunna göra en bedömning av din ekonomi och återbetalningsförmåga. Din kreditvärdighet avgör om du beviljas lån och till vilken ränta.

Långivaren måste enligt lag göra en kreditupplysning på dig som låntagare för att göra en bedömning av din kreditvärdighet. Utöver det är det upp till varje långivare att sätta sina egna villkor och grundkrav. Därför varierar kraven mellan långivare väldigt mycket och med Blancolåna kan du enkelt jämföra villkor för de bästa privatlånen och läsa vår recension av dem.

Detta kan du använda privatlån till

Ett privatlån är ett konsumtionslån och fördelen med dessa lån är att du kan använda lånet till vad du vill, utan någon säkerhet. Exempel på syfte med privatlån som många har är:

 • Köpa bil, båt eller annat fordon
 • Renovera bostaden
 • Kontantinsats till bostad eller en vara
 • Samla lån
 • Resa

Privatlån beskrivs ibland som "ett dåligt lån" och jämförs nästan med snabblån. Men faktum är att privatlån erbjuds av både storbanker, bilåterförsäljare och välkända kreditbolag. Med privatlån har du helt enkelt en bra möjlighet att låna pengar även om du saknar kontantinsats och inte vill pantsätta en bostad eller egendom. Till syvende och sist handlar det om vilken ränta du har på privatlånet, lånets storlek och löptid samt utrymme i din ekonomi för att ta ett privatlån.

Det är stor skillnad på att ta ett privatlån med 10% ränta eller 5% ränta. Eller att låna 40 000 kr i 2 år mot att låna 400 000 kr i 15 år. Som längst kan du ta privatlån med 20 års löptid men oavsett syfte med lånet rekommenderar vi så korta löptider som möjligt. Dels för att få så låg räntekostnad som möjligt och dels för att undivka att stå med lån på exempelvis en bil som har lägre marknadsvärde än lånets storlek.

I tabellen nedan har vi gjort kostnadsberäkningar för ett privatlån på 100 000 kr med olika räntor och löptider för att visa hur olika villkor påverkar kostnaderna. Vill du göra egna uträkningar kan du beräkna lånekostnad i vår kalkylator.

Ränta Löptid Månadskostnad* Räntekostnad**
5% 3 år 2 997 kr 7 895 kr
5% 6 år 1 610 kr 15 956 kr
10% 3 år 3 227 kr 16 162 kr
10% 6 år 1 853 kr 33 386 kr

*Ungefärlig månadskostnad i ränta och amortering

**Ungefärlig total räntekostnad för lånet

Oavsett vad du behöver använda ett privatlån till rekommenderar vi att du räknar på lånekostnader och tänker igenom saken innan du tackar ja till ett erbjudande. Som med vilket lån som helst kan privatlån medföra betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden och att du hamnar i en dålig ekonomisk situation om du inte kan betala tillbaka lånet enligt uppsatt plan.

Ta bara ett privatlån om:

 • Du är helt säker på att du kommer kunna betala i tid varje månad - under hela lånets löptid
 • Du lånar till ett bra syfte och inte exempelvis shopping eller festande
 • Du behöver verkligen låna pengar och bolån eller låna av föräldrar inte är möjligt
Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.