Signerar pantbrev

Låna till pantbrev och lagfart

Om du vill låna pengar till en ny fastighet, eller ta ut ett lån på en fastighet du redan äger, kräver banken en säkerhet. Då kan du ta ut ett så kallat pantbrev där fastighet du redan äger eller ska köpa blir säkerhet, och på så sätt få ditt lån beviljat. Du kan inte ta ut ett pantbrev på bostadsrätter, utan endast fastigheter.

Hur mycket du kan få genom ett pantbrev beror på flera faktorer. Det som främst räknas är om fastigheten har tidigare pantbrev, samt hur mycket den är värd. Om det inte finns tidigare pantbrev brukar summan ligga på 2 %. Du kan under vissa förhållanden döda ett pantbrev. Det finns två sätt att göra det på och du gör det via Lantmäteriet:

 • Dödar du pantbrevet enligt 20 § dör även inteckningen. Vill du ha ett nytt måste du ansöka om det.
 • Dödar du pantbrevet enligt 3 § dör bara pantbrevet.

Hur mycket kostar en ansökning om pantbrev?

Det kostar 500 kronor att göra en ansökan om pantbrev. Du kan antingen skicka ansökan digitalt eller via brev. Handläggningen sköts av Lantmäteriet, men de tekniska delarna tas om hand av din bank.

Vad är lagfart?

En lagfart är det bevis du har över vem som äger fastigheten. Tre månader efter köpet har du möjlighet att ansöka om din lagfart. Tänk på att du inte behöver någon lagfart till bostadsrätter. Oftast sköter banken lagfarten, annars är det Lantmäteriet som tar hand om ansökningarna.

Hur får du lagfart?

Du ansöker om din lagfart via Lantmäteriet. Till dem måste du skicka in förvärvshandlingen, vilket oftast är ett köpebrev eller testamente.

Lagfartskostnaden

Att registrera ett förvärv kostar men beror lite på hur du förvärvat fastigheten. Den kostnaden består alltid av en expeditionsavgift som kostar 825 kronor och sedan kan det tillkomma en stämpelskatt. När skatten räknats ut jämförs den mot taxeringsvärdet från det tidigare året, och då sätts skatten på det högsta av de två beloppen. För privatpersoner ligger den på 1,5 %, och för juridiska personer 4,25 %. Som juridiska personer räknas till exempel aktiebolag, ekonomiska föreningar och handelsbolag.

Ändringar gällande pantbrev under 2020

Lantmäteriet har gått ut med att de tänker införa ett nytt pantsystem inför hösten 2020. Detta kommer att medföra ändringar av avgifter och produktioner som är kopplade till pantbrev. Ännu finns ingen konkret information kring vad dessa ändringar kommer att innebära och vilka kostnader som tillkommer.

Jämför lån till pantbrev/lagfart
Lendo Låneförmedlare
 • Lånebelopp
 • 10 000–600 000 kr
 • Ränta
 • 4.7–33.75%
 • Löptid
 • 1–15 år
 • Låneförmedlare
 • Utan säkerhet
 • Startavgift Från 0 kr

Låneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil

Per Lindow
Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare.