Omstartslån & skuldsaneringslån med skuld hos kronofogden

Få en omstart i ekonomin med ett skuldsaneringslån. Jämför våra handplockade omstartslån för att se om något skuldsaneringslån passar dina förutsättningar!

 • Omstartslån med eller utan säkerhet
 • Skuldfinansiering även med skuld hos Kronofogden
 • Skuldfinansiering om banken säger nej

Se alla omstartslån

Få hjälp med skuldfinansiering via ett saneringslån

Med ett omstartslån (även kallat skuldsaneringslån eller saneringslån) kan du låna pengar även med skuld eller skuldsaldo hos Kronofogden. Har du svårt att få vanliga lån på grund av betalningsanmärkningar eller skuldsaldo kan du ansöka om ett omstartslån för att exempelvis betala av skulder, köpa ett fordon, renovera lägenheten eller köpa en bostad. Skuldsaneringslån kan du med andra ord ansöka om för att låna pengar trots skulder och anmärkningar.

Behöver du en totalt skuldsanering är det Kronofogden du ansöker hos och går din ansökan igenom kommer du då få betala av dina skulder (vanligtvis under fem år) och leva på eller nära existensminimum. Ett skuldsaneringslån kan i vissa fall vara ett bättre alternativ än att få skuldsanering hos Kronofogden.

Du kan exempelvis ansöka om skuldfinansiering om du:

 • Har betalningsanmärkningar
 • Har många förfrågningar hos flera kreditinstitut
 • Har skuldsaldo hos Kronofogden
 • Är överskuldsatt
 • Är sjukskriven eller pensionär
 • Tidigare har haft betalningssvårigheter

Säkerhet på omstartslån och skuldsaneringslån

Vissa omstartslån och skuldfinansieringslån kräver en säkerhet (exempelvis i form av bostaden) men det finns också omstartslån utan säkerhet som du kan ta trots att du har skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten. Vid större kreditbehov kan dock en säkerhet efterfrågas i form av exempelvis borgen, bostadsrätt eller fastighet.

Dina val är vår första prioritet.

Blancolåna anser att alla människor och konsumenter skall kunna fatta ekonomiska beslut med tillförsikt och inte göra förhastade beslut. Blancolåna består av nördar med mångårig erfarenhet inom finansbranschen. Vi har skapat verktyg som vägleder och hjälper dig att göra de bästa finansiella valen. Stolta över att all information och alla bedömningar på sajten är objektiva, enkla och gratis.

En del av företagen som listas på webbplatsen är våra partners som kompenserar oss för förmedlade konverteringar. Det kan påverka vilka produkter och tjänster vi listar och recenserar samt var och hur de visas på webbplatsen. Alla bedömningar är dock våra egna, ingen partner kan betala oss för att få positiva omdömen. Läs mer om hur vi arbetar.

Alla omstartslån

Sortera
Grundvillkor
Avgifter

Jämför 1 partners för omstartslån och skuldsaneringslån.

Likvidum Omstartslån

Likvidum omstartslån

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Ränta

4.95 – 25.95%

Säkerhet

Med/utan

Löptid

1 – 20 år

 • Ansök med eller utan säkerhet
 • Betalningsanmärkningar OK
 • Accepterar ej pågående skuld hos Kronofogden

Egenskaper och krav

Egenskaper

 • Löptid 1 – 20 år
 • Institut Låneförmedlare
 • Säkerhet Säkerhet kan krävas beroende på lånebelopp och förutsättningar
 • Anslutna långivare 30
 • Kreditupplysning UC

Grundkrav

 • Ålderskrav 18 år
 • Inkomstkrav 10 000 kr/mån
 • Inkomst Inkomsten ska vara i form av arbete eller pension
 • Betalningsanmärkning Kan accepteras. Likvidum samarbetar med långivare som kan acceptera betalningsanmärkningar

Avgifter och betalning

Avgifter

 • Uppläggningsavgift Från 0 kr
 • Fakturaavgift Från 0 kr
 • Påminnelseavgift Varierar mellan långivare
 • Dröjsmålsränta Varierar mellan långivare

Betalning

 • Återbetalningsmetoder Varierar mellan långivare
 • Låneskydd Kan vara möjligt
 • Betalningsfria månader Varierar mellan långivare

Ansökan

 • Ansök med medlåntagare Ja
 • Signera med BankID Varierar mellan långivare
 • Svar på ansökan Varierar mellan långivare
 • Utbetalning inom Varierar mellan långivare

Omstartslån

Ett omstartslån är ett lån anpassat för dig som har en dålig ekonomi. Detta lån kan du ansöka om oavsett om du har betalningsanmärkningar, många förfrågningar i ditt kreditregister eller om du har skulder som redan gått till Kronofogden. Detta är såklart inte som vilket blancolån som helst - för att få ansöka om ett omstartslån hos vissa långivare behöver du ha en säkerhet. Det kan till exempel vara en säkerhet i form av en bostad som du redan äger eller en bostad som du planerar att köpa. Med andra ord kan du ansöka om ett omstartslån för att köpa en bostad. Självklart finns det en hake.

Med pengarna du lånar måste du först lösa dina skulder och sedan kan du köpa en bostad. Hur som helst är detta ett uppskattat alternativ för de som har svårt att få lån hos banken.

Detaljer

Ett omstartslån är ett lån som erbjuds av ett fåtal aktörer i dagsläget, till exempel Marginalen Bank. Detta är ett lån med säkerhet som är anpassat för bankkunder med en dålig ekonomi. Som namnet antyder är detta helt enkelt ett lån som är anpassat för dig som vill börja om på nytt när det gäller din ekonomi. Vissa personer har så pass mycket skulder att det kan kännas omöjligt att få kontroll på situationen. Då kan ett omstartslån vara något att titta närmare på. Med detta lån kan du låna pengar för att lösa skulderna en gång för alla.

Säkerheten för lånet kan antingen vara en bostad som du redan äger eller så kan du låna pengar till en ny bostad samtidigt som du löser dina skulder.

Vem är lånet aktuellt för?

Omstartslånet är riktat till dig som har svårt att få lån hos banken på grund av dina skulder eller betalningsanmärkningar. Att låna pengar hos en vanlig långivare med en skuld hos Kronofogden är omöjligt, vilket inte är särskilt överraskande. Hellre ett omstartslån Kronofogden får ta del av genom att du kan betala av dina skulder än att du står där utan några möjligheter till avbetalning alls. Det kan även vara svårt att få ett lån om du har många betalningsanmärkningar eftersom detta innebär en högre utlåningsrisk för långivaren.

Med omstartslånet kan du lösa dina skulder samtidigt som du kan låna till exempelvis en bostad. Om du redan har en bostad som du kan använda som säkerhet för lånet kan du dock använda pengarna till vad som helst, så länge du använder en viss del av lånet för att lösa dina skulder.

Grundkrav för att du ska kunna få ett omstartslån

Vem som helst kan såklart inte ansöka om ett omstartslån så fort deras skulder har hamnat hos Kronofogden. Kunden måste självklart uppfylla vissa krav. Oftast måste du vara minst 18 år för att få ansöka och du måste även vara folkbokförd i Sverige. Utöver detta måste din ekonomi vara ordnad i övrigt och inkomstkravet brukar ligga på runt 200 000 kronor per år.

Om du ansöker tillsammans med en medsökande, till exempel en sambo eller en familjemedlem, måste era inkomster tillsammans vara runt 350 000 kronor per år.

Om du vill ansöka om ett omstartslån med skuld hos Kronofogden och köpa en bostad måste du kunna bekosta minst 15 % av köpet själv och du måste köpa bostaden av en godkänd fastighetsmäklare. Dessutom måste marknadsvärdet för bostaden vara över 500 000 kronor om det gäller en villa och över 350 000 kronor om det gäller en bostadsrätt.

Hur det fungerar det med ett omstartslån?

När du ansöker om ett omstartslån med skuldsaldo ansöker du om ett lånebelopp över 100 000 kronor. Du fyller i din ansökan direkt på webben, precis som vid vilket annat lån som helst, och du får svar inom kort när långivaren har gått igenom din ansökan. I ansökan anger du om du ska använda en redan befintlig bostad som säkerhet eller om du planerar att köpa en bostad med hjälp av lånet. Pengarna betalas ut till ditt konto inom några få arbetsdagar. Du måste alltid betala tillbaka dina skulder med en del av lånet och resten kan du använda till vad du vill.

Lånet betalas tillbaka som vilket annat lån som helst, antingen via faktura eller autogiro. Autogiro är nästan alltid att föredra om alternativet finns eftersom det nästan alltid är billigare samtidigt som risken för att glömma bort räkningar försvinner.

När det kan vara lämpligt att ta ett omstartslån

Ett omstartslån kan vara räddningen för dig som har många betalningsanmärkningar eller som är skuldsatt. Det är synd att det inte finns fler aktörer som erbjuder denna typ av lån men kanske kommer detta med tiden. Få banker accepterar kunder med betalningsanmärkningar (även om det såklart finns undantag) och har du skulder hos Kronofogden är det kört. Ett omstartslån med säkerhet är helt enkelt lämpligt för dig som har svårt att förbättra din ekonomi på egen hand.

Viktigt att komma ihåg

Innan du ansöker om ett omstartslån kan det vara bra att fundera över några saker. Först och främst får du räkna med att ditt omstartslån kommer bli dyrt. Räntan är hög och det är även de avgifter som kommer i samband med lånet, vilket inte är så konstigt med tanke på utlåningsrisken. Lånet kan vara en bra lösning men det bästa vore om du kunde försöka lösa dina skulder på egen hand - åtminstone en del av dem.

Om du har mindre skulder hos Kronofogden kan en idé vara att först låna pengar hos en pantbank där du lämnar in dina eventuella värdesaker som pant. Där är räntan lägre och du behöver inte ens betala tillbaka lånet om du inte kan. Använd pengarna för att lösa en del av dina skulder. Försök att lösa så mycket av dina skulder som möjligt innan du ansöker om ett omstartslån - då slipper du låna lika mycket, vilket innebär att du kan bli skuldfri snabbare.

Innehåll reviderad Mar 26, 2024

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
 • LinkedIn