Vad är hypotekslån?

Ett hypotekslån är en typ av lån där låntagaren använder sin fastighet, fordon ellet annat objekt som säkerhet för lånet. Det innebär att långivaren, som kan vara en bank eller en annan finansiell institution, har en säkerhet ifall låntagaren inte skulle kunna återbetala lånet enligt överenskommet. Om låntagaren misslyckas med att betala lånet, har långivaren rätt att ta över fastigheten, fordonet eller objektet för att återvinna de utlånade pengarna.

Räntan på hypotekslån kan vara fast, vilket innebär att den inte ändras under hela lånets löptid, eller rörlig/varierande, vilket innebär att den kan ändras beroende på exempelvis Riksbankens styrränta.

Hypotekslån är med andra ord lån med säkerhet, till skillnad från blancolån som är lån utan säkerhet.

I Sverige är hypotekslån vanligast vid bostadslån, men finns även för exempelvis billån, båtlån och husbilslån. Fordon tappar i regel värde och är inte lika hög säkerhet för banker som bostäder, därför är räntorna på hypotekslån till fordon i regel inte mycket lägre än vad räntorna är på blancolån.

Innehåll reviderad Apr 02, 2024

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
  • LinkedIn