Vad är låneskydd?

Ett låneskydd är en försäkring som du kan lägga till ditt blancolån eller lån hos vissa långivare. Låneskyddet är en trygghet som träder in om du skulle förlora din inkomst.

Tecknar du ett låneskydd till ditt lån får du hjälp att betala av ditt lån om du exempelvis:

  • Blir ofrivilligt arbetslös
  • Inte kan arbeta till följd av olycksfall eller sjukdom
  • Skulle avlida

Du kan också teckna en liv-, inkomst- eller sjukförsäkring istället för låneskydd för att få motsvarande skydd. Se över vilka försäkringar du har innan du tecknar ett låneskydd och kontrollera att du inte redan är försäkrad mot den typ av händelser som låneskyddet täcker.

Villkoren för låneskydd kan skilja sig mycket mellan olika långivare så läs villkoren noga innan du tackar ja eller tecknar låneskyddet. Vissa långivare kallar också låneskyddet för betalskydd, vilket är samma sak.

Vad kostar ett låneskydd?

Hur mycket ett låneskydd kostar skiljer sig också mellan långivare. En del har en fast kostnad medan andra har rörlig premie baserat på storleken på ditt lån. Hos Svea Ekonomi kostar exempelvis ett låneskydd 8 % av månadskostnaden för lånet på din ordinarie låneavisering. Om din månadskostnad då exempelvis är 1 500 kr kostar låneskyddet 120 kr i månaden.

Är låneskydd bra eller dåligt?

Låneskydd är en bra trygghet för dig som låntagare om du skulle få problem med avbetalningen av lånet. Även om du idag har en stabil inkomst, fast anställning och en god ekonomi kan läget ändras och göra att du inte kan betala av lånet.

Ett låneskydd kanske inte behövs om du har ett blancolån på 15 000–20 000 kr men kan vara bra om du har ett lån på 100 000 kr. Rådfråga gärna långivaren om du är osäker.

Innehåll reviderad Feb 27, 2024

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
  • LinkedIn