Vad är ränteavdrag på lån?

Den ränta som du betalar på lån är avdragsgill med 30 % upp till 100,000 kr om året och 21 % på belopp över 100,000 kr. Det finns ingen maxtak för ränteavdrag och ränteavdraget kan dras av som skattereduktion på inkomstdeklarationen.

Ränteavdraget gäller bolån, billån och alla lån

De största ränteavdragen som görs är på bolån men ränteavdraget gäller för den ränta som du betalar för alla typer av lån som exempelvis billån, blancolån, kreditkort, snabblån och bolån. CSN-lån kan du däremot inte göra ränteavdrag på eftersom att räntan på detta lån är mycket mer fördelaktigt än andra låneformer.

Du kan göra ränteadrag för den ränta du betalar på lån men du kan även göra avdrag för vissa avgifter som exempelvis ränteskillnadsersättning. Om du vill lösa en lån med bunden ränta innan bindningstiden har gått ut kan långivaren ta ut en ersättning som kallas ränteskillnadsersättning, vilket går att göra ränteavdrag på. Vanliga avgifter så som startavgift eller fakturaavgift kan du däremot inte göra ränteavdrag på.

Innehåll reviderad Mar 21, 2024

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
  • LinkedIn