Få lägsta räntan på blancolån

Lästid

Ränta på blancolån

Vilken ränta du får på ditt blancolån är avgörande för den totala kostnaden för lånet och hur mycket du måste betala av varje månad. För att du ska få den lägsta räntan på ditt blancolån och få grepp om både ränta och amortering kan du lära dig mer på denna sidan.

Du som är ute efter ett blancolån vill naturligtvis ha en så låg ränta som möjligt. Har du aldrig lånat förr kanske du inte vet vilken ränta du kan förvänta sig. Hur avgörs räntan egentligen och finns det möjlighet att sänka dina räntekostnader ytterligare?

Innehåll

 1. Skillnad på räntor från långivare och låneförmedlareHoppa till
 2. Blancolån med lägst räntaHoppa till
 3. Effektiv ränta vid blancolånHoppa till
 4. Ränteavdrag för blancolånHoppa till
 5. Hitta lägsta räntan med låneförmedlareHoppa till
 6. Välj en lagom lång löptidHoppa till
 7. Välj inte första bästa långivareHoppa till

Skillnad på räntor från långivare och låneförmedlare

Det finns massvis med låneförmedlare inom blancolån och dessa företag har som fördel att dom skickar din ansökan till flera banker och långivare på en och samma gång. Endast en kreditupplysning görs på dig och du kan sedan jämföra lån och räntor från alla långivare som ger dig erbjudanden. Det är med andra ord inte låneförmedlaren som bestämmer räntan du får utan långivaren. Låneförmedlarna har ofta en lägsta och högsta ränta som förmedlas men i slutändan är det givetvis långivaren som bestämmer ränta och inte låneförmedlaren.

Vilken ränta du blir erbjuden bestäms till stor del av din kreditvärdighet. Hur stort lånebelopp du ansöker om kan också vara en faktor som spelar roll. Det som är bra att känna till är att du automatiskt inte får den lägsta räntan som en långivare eller låneförmedlare uppger att dom har, det är sällan någon låntagare får det. Givetvis kan det vara mycket bättre att välja en långivare som har räntespann 418% än en som har 8–39% ränta.

Utöver själva räntan behöver du också avväga de lånevillkor som erbjuds, exempelvis:

 • Kan du teckna ett låneskydd?
 • Kan du utnyttja betalningsfria månader?
 • Behöver du kunna samla flera lån till ett?
 • Vad är det för inkomstkrav?

Blancolån med lägst ränta

Går du i tankar om att ansöka om ett blancolån och undersöker vilket blancolån som har lägst ränta? Med tanke på att de flesta långtivare inom blancolån har personlig ränta kan vi omöjligtvis säga vilket lån som har lägst ränta för just dig. Nedan listas de blancolån som har lägst räntespann och enligt vår erfarenhet kan ge bra ränta. Vill du kunna få flera erbjudanden att välja mellan kanske en låneförmedlare som exempelvis Lånekoll eller Advisa kan ge dig lägst ränta på ett blancolån.

Lägst ränta
Lånekoll Blancolån
10 000 – 600 000 krLånebelopp
2.9 – 18.95 %Ränta
Låga räntor
Coop Blancolån
15 000 – 350 000 krLånebelopp
3.7 – 9.9 %Ränta
Flera erbjudanden, välj lägst ränta
Advisa Blancolån
5 000 – 600 000 krLånebelopp
2.95 – 33.2 %Ränta

Så bestäms räntan

Funderar du på att ta ett blancolån och vill få så låg ränta som möjligt? Här kan du se de långivare som har lägst minimum-ränta. Din ränta sätts individuellt av långivaren baserat på din kreditvärdighet. För att få så låg ränta som möjligt på ett blancolån behöver du ha en hög kreditvärdighet. Här hittar du de långivare som har lägst från-ränta men för att du ska få den absolut lägsta räntan behöver du ha en hög kreditvärdighet.

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att det endast är skicket på din nuvarande ekonomi som avgör om du får låna eller inte, samt vilken ränta du får på ditt lån. Din betalningsförmåga avgör långivaren med hjälp av en kreditupplysning. Denna upplysning görs ofta via UC och här får långivaren bland annat reda på hur mycket du tjänar samt om du har skulder eller anmärkningar. Om du ska beviljas ett blancolån låg ränta måste din ekonomi alltså vara god.

Få så låg ränta som möjligt

Små justeringar av räntan kan göra mycket med kostnaderna varje månad och den totala kostnaden för ditt lån. Enligt vår statistik har 9 av 10 långivare personlig ränta på blancolån, vilket betyder att de ger dig ett ränteförslag efter att du blivit godkänd vid en kreditupplysning. Vilken ränta du blir erbjuden beror på din kreditvärdighet och betalningsförmåga, som kan räknas ut med en kreditscore och riskprognos.

Hög kreditvärdighet ger lägre ränta

Din nuvarande ekonomiska situation avgör din kreditvärdighet, men även hur du skött dina betalningar och fakturor historiskt vägs in och påverkar din kreditvärdighet. Här är några knep du kan använda för att förbättra din kreditvärdighet och få så låg ränta som möjligt.

 • Få antal kreditupplysningar. Har du många kreditupplysningar på dig får det en negativ signal om ditt låne- och kreditbeteende och du anses som mindre kreditvärdig. Undvik kreditupplysningar så mycket som möjligt.
 • Avsluta passiva krediter. Säg upp kreditkort och krediter som inte används eller behövs då dessa kan påverka din kreditvärdighet negativt. På minuc.se kan du kostnadsfritt beställa ett utdrag och se vilka krediter som står på dig.
 • Lagom kreditnivå. Låna inte mer än du behöver, både lånebelopp och antal lån.
 • Samla lån och krediter. Har du många olika smålån ser det bättre du om du ansöker om ett samlingslån så att du har ett större lån istället för flera små.

De olika kreditupplysningsföretagen har olika modeller och faktorer de väger in när de beräknar din kreditvärdighet. Generellt är de viktigaste faktorerna som kan påverka ränta på blancolån:

 • Din inkomst
 • Dina utgifter
 • Dina livssituation
 • Dina nuvarande krediter och kredithistorik
 • Betalningsanmärkningar
 • Årsinkomst de senaste åren

Bättre betalningsförmåga - bättre ränta

Ju bättre betalningsförmåga du har, desto lägre ränta kommer du att få på ditt blancolån och tvärtom. Din kreditvärdighet är som sagt den enda säkerheten för lånet och det som höjer eller sänker risken för utlåningen. Men vad innebär då en bra betalningsförmåga? Det kan såklart vara bra för dig att veta om du vill hitta ett blancolån lägst ränta. Först och främst spelar såklart dina inkomster stor roll. Ju större inkomster, desto bättre betalningsförmåga.

Information om dina inkomster finns naturligtvis med i ditt UC-register och det gör även information om din nuvarande anställning, dina eventuella skulder (till exempel ifrån tidigare lån) och betalningsanmärkningar samt hur de uppkommit. Långivaren kan även se hur din levnadssituation ser ut och basera sitt beslut på det. Om det bor många personer, framför allt många barn, under ditt tak kan din betalningsförmåga bli sämre, likaså om du har många mindre skulder samt betalningsanmärkningar.

Högre risk ger högre ränta

Skulle det vara så att du till exempel har betalningsanmärkningar och en något lägre månadsinkomst, så kommer din kreditvärdighet att bli lägre. Därmed ökar risken för utlåningen, vilket i sin tur gör att din blancolån ränta kommer att bli högre. Självklart finns det dock sätt att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån. Du kan till exempel skaffa en extra inkomst eller samla dina gamla lån och krediter med ett nytt, billigare lån.

Effektiv ränta vid blancolån

När du ansöker om blancolån består lånet av flera olika delar. Först är det lånebeloppet men också räntan och eventuella avgifter räknas in. En effektiv ränta betyder att du får koll på totalkostnaden och på så sätt kan jämföra olika blancolån.

Amortering

Ett blancolån kan du betala tillbaka hur snabbt du vill. Du kan också betala tillbaka delar av ditt lån. I annat fall följer du bara den betalningsplan som görs när du tar lånet. Det kallas för att du återbetalar blancolånet genom rak amortering eller genom annuitet.

Rak amortering och blancolån

Rak amortering passar dig som vill betala tillbaka på lånet varje månad och som vill planera för hur mycket du ska betala tillbaka varje månad. Om räntan varierar beror det på att skulden på blancolånet successivt minskar. Detta gör att månadskostnaden kan variera.

Annuitet och blancolån

Väljer du att betala med ett annuitetslån betalar du ett fast belopp vid varje betalningstillfälle. Det betyder att du i början betalar en större del ränta än amortering och att du senare betalar mindre ränta men en större del amortering.

Exempelräntor

Aktuell ränta visas ibland med en stjärna (*) bredvid räntan. Då gäller en individuell räntesättning. Vilken ränta just du får vet du först när långivaren fått grepp om din totalsituation, din lön och om du har en medsökande till blancolånet.

Ränteavdrag för blancolån

Räntekostnaden på blancolån är avdragsgill med upp till 30 procent av räntekostnaden på ett belopp upp till 100 000 kronor per år. Det drar du av på skatten i deklarationen och skickas automatiskt in till Skatteverket av långivaren. Belopp som överskjuter det har en avdragsrätt på 21 procent. Detta gör att du endast betalar 70 procent av räntekostnaden för ditt lån. Behöver du hjälp att räkna ut ditt ränteavdrag på lånet, kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Hitta lägsta räntan med låneförmedlare

Det finns en möjlighet som är extra smidig för dig som är ute efter ett blancolån med en så låg ränta som möjligt och det är att ta hjälp av våra listor. Där har vi helt enkelt jämfört lån åt dig hos flera olika banker för att effektivt hitta den lägsta räntan. Endast en UC registreras och det kostar dessutom ingenting att ta hjälp av från oss. Svar får du oftast inom 24 timmar.

Välj en lagom lång löptid

Innan du ansöker om ett lån, oavsett om räntan är hög eller låg, bör du fundera över vilken löptid du ska välja. Även detta påverkar den totala kostnaden för ditt lån. Väljer du en löptid som är alltför kort är risken stor att du åker på dyra avgifter om du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Väljer du en för lång löptid kan du istället komma att behöva betala onödigt mycket ränta på lånet.

Välj inte första bästa långivare

Undvik att välja första bästa långivare när du vill ansöka om ett blancolån. Räntorna kan skilja sig en hel del mellan olika banker och bara för att en familjemedlem fick ett lån med låg ränta hos en viss bank betyder inte detta att även du kommer att få det. Ta gärna hjälp av oss på blancolana.se innan du skickar iväg din ansökan. Vi jämför dessutom även banker som erbjuder lån till kunder med en sämre ekonomi.

Kristin Bengtsson
 • Kristin Bengtsson
 • Ekonom/skribent på Blancolåna
 • Publicerad
 • Uppdaterad

Med bidrag från Per Eriksson