Konsumentkredit

Konsumentkredit är en typ av lån till privatperson där du som låntagare blir erbjuden en viss kredit utan krav på säkerhet. Detta kallas också för blancolån. För dig som vill låna pengar snabbt utan att behöva pantsätta egendom eller ta in en borgenär är blancolån ett bra lånealternativ.

Utöver blancolån kan konsumentkredit många gånger också kallas för:

 • Billån
 • Kontokortskrediter
 • Smålån
 • Snabblån

När blir jag beviljad konsumentkredit?

Vanligen kan du som låntagare ansöka om konsumentkredit oavsett vilket ändamål du lånar pengar till. Det innebär att du kan ansöka om flera olika konsumentkrediter för olika köp.

Däremot är det nödvändigt att du som fysisk person ansöker om lånet då vill finansiera ett köp eller viss konsumtion som berör dina personliga ändamål, annars är det svårt att få det beviljat. Personliga ändamål kan exempelvis vara om du ska:

 • Köpa egen bostad, bil eller andra kapitalvaror
 • Finansiera kortsiktig konsumtion, så kallade konsumtionskrediter

Vad innebär konsumentkredit?

Som privatperson kan du beviljad en viss konsumentkredit då du är i behov av att låna pengar snabbt för att finansiera dina personliga ändamål. Tanken med lån är att du som låntagare ska få tillgång till din kredit snarast utan att behöva blanda in ett föremål eller en person som säkerhet.

Många långivare som erbjuder konsumentkrediter erbjuder också flexibla lån, det vill säga lån av kredit med flexibla svängrum. Det innebär att du blir godkänd lånet och en viss lånesumma, som du sen kan låna av och betala tillbaka om och om igen.

Så länge du håller dig inom din beviljade låneram, och betalar tillbaka det du lånar, kan du ta mer lån istället för att ansöka om ett nytt. På så sätt har du som låntagare möjlighet att hålla din kreditvärdighet på en god nivå, samtidigt som du slipper hålla koll på flera lånebelopp, avtal, räntor och amortering, och återbetalningar.

Vem bestämmer vad som gäller?

I frågan om lån och krediter är det konsumentkreditlagen som bestämmer vad som gäller. Det innebär att ett företag, det vill säga en långivare eller bank, som erbjuder dig som privatperson en viss kredit måste följa lagen när de själva sätter sina villkor.

Detta är en förmån för dig som låntagare då en viss långivare aldrig får ge sämre villkor än vad konsumentkreditlagen hävdar. Som låntagare kan du bli erbjuden olika lån av olika långivare och banker, det beroende på vad långivaren i fråga har för regler och villkor – samtliga erbjudanden måste dock följa lagen som lägsta standard.

När gäller konsumentkreditlagen?

Konsumentkreditlagen gäller vid i princip alla händelser och erbjudanden beträffande kredit och lån från företag till konsument. Oavsett om det rör sig om ett lån, en faktura eller någon annan form av kreditbetalning för dig som privatperson så är det konsumentkreditlagen som gäller.

Andra tillfällen då konsumentkreditlagen bestämmer är om du som privatperson köper en vara eller en tjänst, oavsett om det är på kredit eller på avbetalning.

Då gäller inte konsumentkreditlagen

Det finns även vissa gånger då konsumentkreditlagen inte gäller. Till skillnad från lån mellan företag och privatpersoner gäller konsumentkreditlagen inte när det rör sig om lån mellan företag. Lagen gäller inte heller då du lånar pengar hos en pantbank genom att lämna in ett föremål, eller då du ansöker om studielån

Hur ansöker jag om konsumentkredit?

För att ansöka om konsumentkredit krävs det i princip bara att du tar kontakt med den långivare, det vill säga den bank eller det företag som du önskar låna hos. Vanligen kan du ansöka om konsumentkredit direkt på deras hemsida.

Konsumentkredit är ett annat ord för privatlån och blancolån, vilket innebär att ansökningsprocessen ser likadan ut som vid andra låneansökningar. Har du några frågor eller funderingar är det bara att du tar kontakt med önskad långivare så hjälper de dig med processen.

Hos vem kan jag ansöka om konsumentkredit?

Idag erbjuder de allra flesta långivare på marknaden dig som kund att ansöka om konsumentkredit. Med tanke på att konsumentkredit är synonymt med andra lånetyper, så som privatlån, blancolån och snabblån, är det ett mångsidigt uttryck som kan syfta på flera olika saker.

Vad krävs för att jag ska få lånet beviljat?

Beroende på vilken långivare du vill ansöka om konsumentkredit hos kan villkoren och kraven för att få lånet beviljat variera. Dessa finns däremot alltid att hitta hos den långivare du vill ansöka hos. Vanliga grundkrav som ställs på dig som låntagare är att:

 • Du är 18 år eller äldre (ibland 20 eller 21)
 • Du har en fast inkomst (ofta en lägsta månads- eller årsinkomst)
 • Du är folkbokförd och bor i Sverige
 • Du saknar betalningsanmärkningar

Vilka villkor gäller?

Även villkoren för ditt lån av kredit kan variera beroende på vilken låntagare du ansöker hos. I regel är det dock dessa villkor som gäller för konsumentkredit:

 • För snabblån kan du låna mellan 1 000 – 50 000 kr
 • För blancolån kan du låna mellan 10 000 – 600 000 kr
 • Det krävs ingen säkerhet
 • Snabba svar och utbetalningar
 • Varierande ränta

Hur mycket kan jag låna?

Olika långivare erbjuder olika lånebelopp till olika låntagare. Detta avgörs som vanligt genom att långivaren gör en kreditprövning på dig som låntagare för att bedöma din kreditvärdighet. Detta för att avgöra om du som låntagare har möjlighet att betala tillbaka den kredit du får låna.

Här är såväl inkomst, utgifter och skulder som nuvarande (och tidigare) lån och krediter avgörande för vilket lånebelopp du blir beviljad. I regel kan du som låntagare av konsumentkredit bli beviljad ett lån på mellan 20 000 – 600 000 kr, med vissa undantag beroende på långivare.

Innehåll reviderad Mar 26, 2024

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per har många års erfarenhet av att jobba med blancolån och konsumentkrediter. Per ansvarar för utveckling av Blancolåna men bidrar också med recensioner och publicerar information om lån och långivare. Läs mer om Per
 • LinkedIn